Mitul exporturilor României în comunism demontat de viceguvernatorul BNR

Data publicării:
bogdan olteanu captura

Bogdan Olteanu a exemplificat cu date ale unui studiu realizat de experţi ai Universităţii Harvard privind exporturile ţărilor lumii în perioada 1962- 2012, din care reiese că în cel mai de vârf an al exporturilor României din perioada comunistă valoarea exporturilor era de 10 miliarde de dolari, în timp ce acum exporturile se ridică la 70 de miliarde de dolari, notează Mediafax.

Viceguvernatorul BNR a spus că la împlinirea a 25 de ani de la căderea comunismului consideră că ar trebui pus în balanţă şi domeniul economic, trecutul şi prezentul şi că acest studiu demolează mitul economiei funcţionale din România comunistă, a fabricilor şi uzinelor care produceau mărfuri de calitate, pe care ţara noastră le exporta în cantităţi uriaşe în toată lumea.

Astfel, el arată că în anul 1962 România exporta porumb, brazi şi petrol, iar în anul 1985 baza exporturilor era constituită din produse petroliere, mobilă, ţevi de oţel, pantofi şi îngrăşămintele chimice. „Îngrăşăminte chimice care costă un sac cu costul a cinci saci", a precizat Olteanu.

El a menţionat că în 1985 exporturile de maşini ale României se ridicau la 162 de milioane de dolari. Bogdan Olteanu a arătat că, în schimb, în 2012 România a exportat maşini şi componente de 15 miliarde de dolari, cabluri electrice de 14 miliarde de dolari, electronice de 7 miliarde, circuite integrate de 500 de milioane de dolari, maşini de aer condiţionat de 500 de milioane şi medicamente de 4,6 miliarde de dolari.

Mai mult, România a vândut pe piaţa externă în anul 2012 motoare cu reacţie de 400 de milioane de dolari, de 300 de milioane componente pentru avioane, nave de două miliarde de dolari şi nave de război de un miliard de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri