Monedele reacționează după anunțul Băncii Centrale Europene privind pornirea tiparniței de bani

Data publicării:
curs valutar

Această scădere destul de consistentă este împărţită. Pe de o parte este vorba de ce a spus Mario Draghi ieri după amiază şi zecile de miliarde care vor veni lunar începând din martie. Pe de o parte, a fost un anunţ puţin peste aşteptări, pentru că nu există o sumă fixă a relaxării cantitative, e vorba de 1.140 de miliarde de euro până în septembrie 2016, dar este un termen indicativ, care poate continua. Şi deja pieţele merg spre scenariul maximal. Nu ar fi de ajuns mia de miliarde și ar fi nevoie de 2-3 mii pentru a aduce inflaţia acolo unde trebuie. Se conturează aşteptări şi apoi pieţele forţează. Pentru că altfel devin rapid pesimiste şi fac praf cotaţiile. Acum să nu vă gândiţi la pieţe ca o finanţă mondială care manipulează tot şi face ce vrea. E vorba de jucători, investitori, dar acţionează până la urmă ca un tot, uneori şi prin contagiune.

Decizia BCE era aşteptată şi prin urmare deja era cuprinsă în cotaţii la achiziţia de obligaţiuni. „Priced in", după termenul englezesc. A luat-o mai jos pentru că a fost ceva mai mult, dar mişcările de aici sunt şi în perspectiva alegerilor din Grecia. Un moment care va cântări destul de mult. Gruparea de stânga Syriza e în top şi este împotriva austerităţii. E drept că liderii ei şi-au mai înmuiat discursul în ultima vreme.

Cursul coboară destul de abrupt. Deja economiştii din bănci își refac toate prognozele. Morgan Stanley dă pe final de an un 1,05 dolari pe euro. Şi s-ar putea să avem paritate înainte de sfârşitul anului. În atare condiţii, cursul dolar-leu e aproape de 4 lei. În urmă cu mai bine de o săptămână, Vald Muscalu de la ING vorbea de această perspectivă în această emisiune, iată că e destul de accelerată.

Şi totuşi s-ar putea să fie puţin amânat acest moment pentru că euro-leu are o mică mişcare de depreciere. Cu condiţia să se mai oprească o vreme euro-dolar, deși e greu de prevăzut așa ceva. Euro faţă de leu a coborât astăzi la 4,48 de lei. A fost ceva euforie cu tranzacţii mai mari, dar la noi scăderea a fost limitată faţă de regiune. E ceva obişnuit, pentru că variaţiile de curs sunt mai reduse. Presiunea este în jos şi pentru perioada următoare. Cele mai multe bănci estimează un 4,4 lei pentru martie. Să nu uităm totuşi că suntem în recuperare faţă de cursul din toamnă sau sfârşitul de an.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri