Nereguli la ELCEN. Justiția, sesizată de Corpul de control al premierului

Data publicării:
cet elcen termocentrala

În perioada 2009-2014, ELCEN le-a acordat salariaţilor sporuri de 300 de milioane de lei. Pe lângă recompensele pentru ieşirea la pensie sau vechime neîntreruptă, angajaţii au primit şi reduceri la facturile de energie, precum şi compensarea abonamentelor de transport.

Inspectorii Corpului de Control au descoperit şi că ELCEN a cumpărat licenţe sofware de care nu avea nevoie. A cheltuit peste de milion de lei pentru 1.600 de licenţe şi drepturi de actualizare a softului existent, dar n-a folosit nici jumătate din ele.

Inspectorii spun că achiziţia a fost realizată fără o analiză temeinică şi fără a verifica dacă programele sunt compatibile cu computerele existente.

Corpul de Control a mai descoperit că, în 2010. ELCEN a încheiat un contract dezavantajos pentru monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră. A plătit de cinci ori mai mult decât în anul anterior.

Toate acestea, în condiţile în care compania de stat avea datorii totale de peste 2 miliarde de lei în 2014, din care 850 de milioane la bugetul de stat.

E drept, tot în 2014, ELCEN avea de recuperat 3,4 miliarde de lei de la RADET în contul agentului termic furnizat, suma care a crescut cu încă 168 de milioane de lei până în noiembrie 2015.

Iar asta pentru că RADET plătea agentul termic cu doi ani şi jumătate întârziere. Spre exemplu, factura pe luna aprilie 2013 a fost plătită abia în noiembrie 2015.

Corpul de control al premierului anunță că, în urma verificărilor efectuate la societatea Electrocentrale București SA, a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală.  

Click AICI pentru a vedea raportul integral al Corpului de control.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri