Nokia vrea să cumpere Alcatel

Data publicării:
alcatel lucent

Negocierile dintre Nokia şi Alcatel-Lucent au ajuns la un stadiu avansat, lucru confirmat de ambele companii. Deocamdată Nokia nu a decis dacă vrea să cumpere toată compania Alcatel sau doar divizia de reţelistică a francezilor.

Între cele două companii există o diferenţă considerabilă de dimensiune. Finlandezii de la Nokia au o valoare de piaţă de 28 de miliarde de euro. În vreme ce acţiunile Alcatel valorează 11 miliarde de euro. Cele două companii ar da naştere unui colos al telecomunicaţiilor dacă şi-ar uni forţele.

Renunţarea la divizia de telefonie mobilă, pe care a cumpărat-o Microsoft, le-a adus celor de la Nokia suficienţi bani cât să îşi permită o reinventare a afacerilor. În 2013, Nokia a cumpărat toate acţiunile pe care le aveau germanii de la Siemens la o companie de reţelistică pe care o controlau împreună cele două companii. După această tranzacţie au schimbat numele companiei din Nokia Siemens în Nokia Networks şi, dacă vor reuşi să se înţeleagă cu francezii, vor aduce şi Alctatel sub aceeaşi umbrelă.

În acest moment, Nokia este pe locul al treilea în lume în clasamentul celor mai mari furnizori de echipamente pentru reţelele de telecomunicaţii, cu o cotă de piaţă de 17%. Cei de la Alcatel au o cotă de piaţă pe acest segment de doar 10% şi au fost depăşiţi de curând şi de ZTE. Dar, împreună, Nokia şi Alcatel ar ameninţa poziţia de lider a suedezilor de la Ericsson.

Însă negocierile cu francezii vor fi dificile. Pentru că la masă se vor aşeza şi reprezentanţii guvernului de la Paris. Ministerul francez al Economiei deja a avut o reacţie. A anunţat că va fi foarte vigilent în ceea ce priveşte consecinţele pe care le-ar avea oferta celor de la Nokia asupra angajaţilor francezi de la Alcatel.

Alcatel are 50.000 de angajaţi, dintre care aproximativ 10% în Franţa. Împreună, cele două companii ar avea nu mai puţin de 100.000 de angajaţi în toată lumea, inclusiv în România. Însă nu este obligatoriu ca după o eventuală preluare a celor de la Alcatel de către Nokia să existe disponibilizări colective. Şi Ericsson, liderul pieţei telecomunicaţiilor, are tot 100.000 de angajaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri