Ieftinirea fără precedent a petrolului nu e neapărat un motiv de bucurie, spun specialiştii, care atrag atenţia că o nouă criză economică ar putea lovi România. Este o criză de import, spun experţii, care adaugă că deteriorarea celor două mari economii ale lumii, Statele Unite şi China, ar putea pune frână şi creşterii economiei româneşti. Ţara noastră nu pare pregătită pentru veşti proaste, mai ales că şi anul acesta statul va cheltui mai mulţi bani decât va încasa.

Embed:

Euro s-ar putea scumpi, firmele românești ar putea primi comenzi mai puține, iar angajații lor ar putea fi nevoiți să se mulțumească cu salarii mai mici. Scenariul sumbru ar putea deveni realitate, dacă Europa e atinsă de problemele din economia chineză și cea americană. Chiar dacă a înregistrat o creștere economică de 7 la sută, China are în 2015 cea mai slabă evoluție economică din ultimul sfert de secol. Economia americană ar putea intra în recesiune, iar în Orientul Mijlociu, petrolul mai are puțin și devine mai ieftin ca apa.

La preţul actual, care variază în jurul a 29 de dolari, barilul de petrol a ajuns să fie de trei ori mai ieftin decât butoaiele în care este stocat.

O încetinire a economiei europene din cauza încetinirii exporturilor va ricoşa şi asupra României. Vestea bună e că deja de mai mult de doi ani economia României nu se mai bazează atât de mult pe creşterea exporturilor”, spune Radu Crăciun, economist-şef la o bancă comercială.

Efectele unei noi crize le vom resimți inclusiv la bancă, atunci când mergem să ne plătim ratele sau să cerem un credit.

Toţi cei care au credite în euro, în franci vor trebui să plătească mai mult pentru a-şi plăti acele datorii”, spune Radu Ciofu, analist financiar.

Iar cei care se gândesc să se îndatoreze ar trebui să se gândească şi la zile negre, spun specialiştii.

„În primul rând, nu contractaţi credite foarte scumpe. Uitaţi-vă şi pe posibile investiţii în aur şi alte metale preţioase”, spune Radu Ciofu.

Veştile proaste de peste hotare s-au propagat rapid și s-au văzut în rezultatele de la bursă.

De la începutul anului şi până acum, Bursa a piedut peste 10 procente din valoare. Asta este o veste proastă pentru investitori, însă o oportunitate bună de a cumpăra acţiuni ieftinite, ca de exemplu acţiunile companiilor din energie.

Marii investitori ai lumii, precum miliardarul George Soros, sunt însă pesimişti şi, când vine vorba de noua criză, nu-şi pun problema dacă aceasta va veni, ci exact când. 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!