OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a înregistrat anul trecut pierderi de aproape 700 milioane de lei. Rezultatul vine după ce în 2014, compania petrolieră a obţinut un câştig de 2,1 miliarde de lei. Este pentru prima dată de la privatizarea companiei, în 2004, când compania încheie anul pe minus. Potrivit reprezentanţilor Petrom, pierderile au fost cauzate de scăderea puternică a preţului petrolului.

Foto: Agerpres

Rezultatul net atribuibil acționarilor OMV Petrom a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,103 miliarde de lei înregistrat în 2014.

Pierderea pe acțiune a fost de 0,0119 lei în 2015 față de un profit pe acțiune de 0,0371 în anul precedent, notează Agerpres.

„În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Contribuția negativă din Upstream a fost parțial compensată de performanța foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piață și ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor și menținere a poziției competitive, concomitent cu reducerea investițiilor cu 38% față de 2014”, a spus Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Cel mai bun an al OMV Petrom a fost în 2013, când a avut un profit record, de 4,8 miliarde de lei, aducă peste un miliard de euro.


Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!