Pentru unii, cetăţenia americană a devenit o mare piedică

Data publicării:
americani

Numărul americanilor care au renunţat la cetăţenie în 2014 este foarte aproape de un record. De la începutul anului aproape 2.400 de americani care trăiesc în afara Statelor Unite au preferat să renunţe la cetăţenie şi astfel să iasă din sfera temutului IRS.

În trimestrul 3, numărul lor a fost cu aproape 40% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ultimii 5 ani, peste 9.000 de americani cu rezidenţă în alte state au renunţat la cetăţenia americană.

Decizia foştilor cetăţeni se suprapune cu determinarea administraţiei americane de a scoate la lumină banii ascunşi în afara ţării. În 10 ani, autorităţile speră să câştige 8,7 miliarde de dolari din taxe pe banii care în mod normal ar fi fost ascunşi de fisc.

77.000 de instituţii bancare sunt deja pe lista celor care oferă date autorităţilor americane despre averile ascunse ale propriilor cetăţeni.

Băncile care nu joacă după noile reguli impuse de americani sunt pedepsite - sucursalele americane sunt obligate să impună o taxă de 30% pe tranzacţiile către băncile străine care nu furnizează date despre conturile deschise de cetăţeni americani. Oficialii congresului şi preşedintele Barack Obama au ameninţat în trecut că vor tăia accesul pe piaţa americană pentru băncile care refuză să livreze autorităţilor informaţiile cerute.

Principala ţintă a fiscului sunt băncile elveţiene. Au fost adesea criticate că sprijină marii evazionişti din străinătate. UBS, cea mai mare bancă elveţiană a fost amendată cu aproape 800 de milioane de dolari într-un caz de evaziune din 2009 şi atunci a fost nevoită să-şi deschidă registrele în faţa americanilor - aproape 5.000 de conturi au fost luate la puricat de autorităţi dar presiunile nu s-au terminat aici. Peste 100 de bănci elveţiene au acceptat în final să renunţe la confidenţialitatea datelor şi să ofere informaţii americanilor pentru a evita punerea sub acuzare

Statele Unite impun taxarea cetăţenilor care locuiesc în afara ţăii. Cum băncile străine au început să cedeze la presiunile autorităţilor, mulţi au rezolvat problema renunţând la cetăţenie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri