Pericolele din Codul fiscal

Data publicării:
ionut dumitru cu burtiera 1

Avertismentul specialiștilor este fără echivoc: situaţia financiară a ţării ar putea fi destabilizată dacă vor fi aplicate toate măsurile cuprinse în Codul fiscal. Acestea vor duce la un deficit bugetar de 17 miliarde de lei, adică 3,6 la sută din Produsul Intern Brut. Golul se va adânci şi mai mult, odată ce se va aplica şi legea privind creşterea salariilor din sistemul bugetar.

Dacă avem o creștere de cheltuieli cu salariile, avem și o creștere a cheltuielilor cu apărarea, în orizontul 2017, ajungem la 4,6% din PIB în 2016 deficit bugetar, 5% în 2017 și 4,5% în 2018. Patru-cinci la sută din PIB cred că ar trebui să ne zgârie un pic pe creieraș”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Membrii Consiliului Fiscal susţin că o scădere agresivă a TVA, cu 5 puncte procentuale, nu este oportună. Astfel de măsuri sunt menite încurajării consumului, dar acesta este deja în creştere.

Un îndemn la prudenţă vine şi de la experţii Băncii Naţionale.

„Când economia creşte, deficitul trebuie să scadă, pentru că trebuie să aduni, să faci rezerve”, a arătat Daniel Dăianu, reprezentant al BNR.

Răspunsul Ministerului de Finanțe: veniturile mai mari la buget din ultimii ani permit măsurile de relaxare fiscală.

Strict din perspectiva veniturilor, Codul Fiscal ar fi încadrabil în buget. Problema care apare este de cheltuieli”, a afirmat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

În ciuda veniturilor mai reduse, cheltuielile bugetare ar urma la rândul lor să crească, prin aplicarea legii care va creşte în următorii ani salariile bugetarilor. Numai anul viitor statul va vărsa în conturile angajaţilor la stat lefuri majorate, per total, cu 15 miliarde de lei.

Golul bugetar adâncit

2016: 4,6% din PIB

2017: 5% din PIB

2018: 4,5% din PIB

(sursa: estimări Consiliul Fiscal)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri