Plătiți să producă mai puțin

Data publicării:
GettyImages-83580803

Piața laptelui e în mijlocul unei furtuni perfecte, care nu pare să scadă în intensitate. Fermierii din Europa, inclusiv cei din România, au primit interzis pe piața din Rusia, exporturile către China sunt în scădere, iar autoritățile de la Bruxelles au eliminat cotele de producție care țineau piața sub control.

Ca și cum aceste probleme n-ar fi fost de ajuns, seceta de anul trecut a scumpit furajele pentru vite. Așa că multe ferme funcționează pe pierdere în acest moment.

Prețul laptelui vândut către procesatori este mai mic decât costurile de producție. În cei doi ani care au trecut de la izbucnirea conflictului din Ucraina, prețul laptelui vândut de fermierii români către procesatori s-a înjumătățit, de la 1,2 lei pe litru la doar 60 de bani pe litru.

Ca să evite adâncirea crizei, unii procesatori iau măsuri pentru echilibrarea pieței. De exemplu, FrieslandCampina, compania olandeză care în România controlează marca Napolact, i-a recompensat cu 14 milioane de euro pe fermierii care au redus producția de lapte.

Însă doar fermierii occidentali au beneficiat de acest program de subvenții. Relația companiei cu fermerii din România este una ceva mai complicată. Citați de Economica.net, cei de la FrieslandCampina spun că fermele românești au fluctuații foarte mari de producție de la o perioadă la alta. Sunt perioade în care nu livrează suficient lapte cât ar avea nevoie Napolact, dar și perioade în care cantitățile oferite sunt mult peste cele din contracte.

Napolact este pe locul trei pe piața lactatelor din România după liderul Albalact, cumpărat de curând de Lactalis, și după Danone.

Cum consumul intern de lapte este mai redus decât în Occident, procesatorii nu au o colaborare la fel de strânsă cu fermierii români.

Un ajutor ceva mai mare ar putea veni din partea autorităților. Un proiect de hotărâre de Guvern prevede ca producătorii de lapte din România să primească ajutoare excepționale de 8,7 milioane de euro din bani de la Bruxelles.

Pe lângă fermele de vite, probleme au și cele de porci, care, din cauza embargoului rusesc, au pierdut între 40 și 80 de milioane de euro. Dacă în 2014 un porc viu costa 9 lei pe kilogram la poarta fermei, acum mai costă doar 5 lei.

Iar consumatorii români nu consumă doar lapte și carne de producție internă. După intrarea în vigoare a embargoului Rusiei au crescut importurile ieftine din alte țări europene, ceea ce a pus presiune și mai mare pe fermierii din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri