Posibile creşteri de taxe în 2015, consideră economiştii

Data publicării:
incasari taxe

Noua cifră pentru deficitul bugetar este exact ţinta pe care Guvernul o viza. Iniţial, vroia să aibă aprobare să cheltuiască mai mult decât încasările cu 2,1 la sută din Produsul Intern Brut. „În cursul zilei de astăzi, mâine cel târziu, finalizăm negocierile cu partenerii internaţionali - Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială - pe liniile principale pe care le-am anunţat şi anume un buget pe 2015 care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxe şi impozite, se păstrează taxarea actuală sau în anumite situaţii, cum este taxa pe construcţii speciale, scade de la 1,5, la 1%”, a spus Victor Ponta, premierul României.

Economiştii se tem însă că măsurile sociale anunţate în campania electorală vor face Guvernul să rateze chiar ţinta de deficit bugetar.

Dacă adăugăm şi lucrurile astea, sărim de 3% lejer”, a spus Ionuţ Dumitru, pre;edintele Consiliului Fiscal.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, nu are voie să crească deficitul bugetar peste acest nivel. Aşadar, autorităţile vor trebui să fie mai chibzuite. Au numai două soluţii: adună mai mulţi bani la buget sau cresc taxele.

Şi evident că, dacă lucrurile nu sunt preconizate a se întâmpla aşa cum sunt proiectate, ne putem aştepta, cel puţin din a doua jumătate a anului, la o corecţie, mai exact la o majorare de taxe, în acest sens. Până la urmă, dacă economia nu funcţionează şi Guvernul continuă să cheltuiască mai mult decât îşi permite, evident că va trebui să găsească aceste resurse”, a spus Cristian Păun, profesor de economie.

Probabil că se vor opera şi anumite reduceri pe cheltuieli şi e posibil şi la nivel de venituri să avem ceva ajustări. Nu ştiu dacă taxe noi, poate să fie extinderi de bază de impozitare pentru taxe existente”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Un deficit bugetar mic nu este însă neapărat benefic. Anul acesta, autorităţile au tăiat din banii pentru investiţii ca să respecte rigorile Fondului.

Analiştii şi-au exprimat puncte de vedere că ar trebui să fie un deficit ceva mai mare, având în vedere experienţa acestui an în care lucrurile nu au mers foarte bine pe zona de investiţii. Şi mediul de afaceri întotdeauna a avut nevoie de zona de investiţii tocmai pentru a putea vorbi de creştere economică”, a spus Daniel Anghel, trezorierul Consiliului Investitorilor Străini.

În primele zece luni, autorităţile au investit 10,6 miliarde de lei de la buget, cu 13,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...