Poşta Română a plătit de două ori aceleaşi maşini. 28 de milioane de euro pentru două contracte de leasing

Data publicării:
Compania Nationala Posta Romana cladire - Mediafax Foto-Victor Ciupuliga-3

Poşta Română a cumpărat 607 autovehicule noi şi second-hand în aprilie 2013, cu 8,2 milioane de euro. Majoritatea, adică 570 de maşini, a fost însă cumpărată a doua oară, pentru că autovehiculele făceau parte dintr-un lot de 710 maşini achiziţionate la o licitaţie anterioară cu suma totală de 20 de milioane de euro. Întrebaţi de ce au cumpărat de două ori aceleaşi maşini, reprezentanţii companiei poştale spun că nu au avut de ales.

Dacă nu am fi încheiat acel contract şi nu am fi organizat acea licitaţie, Poşta Română, ca urmare a contractului din 2008-2013, ar fi rămas fără flota operaţională şi, implicit, serviciile poştale din România nu ar mai fi putut fi asigurate”, a declarat Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei Poşta Română.

Contractul încheiat în 2008 a fost unul de leasing operaţional, adică la finalul celor patru ani maşinile urmau să fie returnate. Acum, managementul companiei a decis să re-cumpere maşinile printr-un contract de leasing financiar, la finalul căruia maşinile vor rămâne în proprietatea Poştei.

Nu ne putem permite să repetăm greşeala din trecut, greşeală managerială din punctul meu de vedere, în urmă căreia s-au achitat 20 de milioane de euro, timp de 4 ani de zile, iar la final dreptul de proprietate să nu fie al companiei”, a mai spus Dan Dumitrescu.

Doar că, la finalul contractului, Poşta Română va fi proprietara unor rable: maşinile vor avea 7 ani vechime, peste jumătate de milion de kilometri parcurşi şi vor valora foarte puţin. Acum, societatea a plătit 13.500 de euro pentru fiecare autovehicul.

În momentul în care un operator privat va prelua în proprietate aceste companii, sunt sigur că nu vom mai asista la astfel de greşeli pentru că nu mai există mecanismul prin care aceste companii sunt vaci de muls pentru factorul politic”, este de părare Cristian Păun, profesor de economie.

Între timp, Guvernul a sesizat DNA cu privire la unele contracte încheiate de Poşta Română, care ar fi adus companiei un prejudiciu de 8 milioane de lei. Statul vrea să transforme în acţiuni creanţele societăţii, înainte de privatizare, proces care a fost amânat pentru anul viitor. La finalul anului trecut, compania avea datorii totale de 570 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011.

În timp ce Poşta încheie contracte păguboase, Guvernul a aprobat transformarea în acţiuni a unor datorii de 240 de milioane de lei.

Guvernul a aprobat azi hotărârea pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Companiei Naţionale „Poşta Română” S.A, prin care se extinde termenul de depunere a ofertelor neangajante şi datoriile istorice pe care le are compania la bugetul de stat se convertesc în acţiuni. Prin aceste măsuri se urmăreşte creşterea gradului de atractivitate a companiei pentru investitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri