Preţul alimentelor va creşte cu până la 10% în 2014

Data publicării:
cos alimente cumparaturi craciun supermarket mediafax-4

Alimentele pe care le pun în farfurie românii vor fi mai scumpe anul acesta, anunţă producătorii. Plătesc mai mult pentru carburanţi şi trebuie să achite şi noua taxă pe solarii.

Noile creşteri de preţuri se adăugă scumpirilor din decembrie. Preţul unui kilogram de roşii a crescut cu 2 lei în două săptămâni. Motivul, spun producătorii, recolta din vară s-a epuizat, iar la rafturi găsim doar produse din import al căror transport costă mai mult. Carburanţii, de exemplu, s-au scumpit cu până la 20 de bani pe litru.

Şi laptele va fi mai scump anul acesta. Fermierii nu au bani să cumpere sisteme electronice de mult şi tancuri de răcire ca să respecte normele europene aşa că nu vor mai putea vinde lapte neprocesat în pieţe. Aşa că vom găsi tot mai puţin lapte românesc.

Alte produse alimentare care ar putea să coste mai mult în 2014 sunt carnea şi pâinea. Comercianţii de cereale au vândut, anul trecut, străinilor grâu în valoare de 377 de milioane de euro, un record în ultimii şapte ani. Însă cele 2 milioane de tone de grâu reprezintă aproape jumătate din consumul României, ceea ce înseamnă că am vândut ieftin şi că vom importa grâu sau făină la preţuri mai mari.

Astfel, grâul de panificaţie mai scump va anula ieftinirea pâinii după reducerea TVA cu 15 procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri