Prima fabrică din România în care s-au făcut obiecte din cristal se închide

Data publicării:
fabrica cristal vitrometan

Rodica Ciug lucrează în fabrica Vitrometan încă de când avea 18 ani.

Rodica Ciug, angajată: Anul ăsta o să împlinesc 33 de ani de vechime, numai la Vitrometan. Deci vă puteți da seama de câte ori am închis și am deschis ușa acestei societăți... Îmi vine să plâng.

Doar o mână de oameni mai lucrează acum în fabrică deschisă în 1922. În anii '70 erau 5.000 de angajaţi.

Am 41 de ani neîncetaţi aici. Doar o singură zi, lichidare - angajare. Vă dați seama că am crescut în fabrica asta. Greu de tot”, spune un angajat.

Cristalul produs la Mediaş, după o reţetă rămasă secretă până astăzi, a fost exportat în toată lumea. Mândria fabricii sunt însă candelabrele de la Palatul Parlamentului, pentru care peste o sută de muncitori au lucrat 2 ani. Toate acestea vor deveni istorie în curând. Din cauza datoriilor, compania de gaz şi cea de apă au oprit, săptămâna trecută, alimentarea fabricii.

Acest cuptor a mers zi și noapte timp de 93 de ani, neîntrerupt. Gazul a fost sistat brusc, în timp ce muncitorii încă se aflau aici, la lucru. În cuptor au rămas 10 tone de sticlă, care încă este caldă”, transmite corespondentul Digi24 Adela Mohanu.

Virgil Bucşe, director Apa Târnavei Mari: S-a revenit pentru o nouă reeșalonare a datoriilor, peste 100.000 de lei. Din păcate, dumnealor n-au reușit să ne asigure cu un instrument de garantare.

De curând, fabrica a fost cumpărată de investitori iranieni, însă aceştia nu au terminat formalităţile de înregistrare.

Max Monibi, președinte CA Vitrometan: A îngreunat lucrul nostru foarte mult un aviz tehnic de la Agenția Română pentru Investiții Străine. Că România spune că are nevoie de locuri de muncă, are nevoie de export, dar, în practică, nu face absolut nimic.

Iranienii susţin că au investit la Vitrometan două milioane de euro în mai puţin de un an şi aveau contracte de export în valoare de un milion de euro. Ultimii 250 de angajaţi au fost concediaţi şi toate utilajele care mai funcţionează vor fi vândute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri