Profiturile băncilor din România sunt de cinci ori mai mari decât ale băncilor din Germania

Data publicării:
masina de numarat bani - captura-1

Economiştii explică de ce băncile prezente în România stau mai bine la capitolul rentabilitate decât celelalte din Europa, deşi multe fac parte din aceleaşi mari grupuri financiare.

Cristian Păun, economist: „Valoarea garanţiilor este cu 50% mai mare, în timp ce dobânda percepută de aceste bănci este tot cam cu 50% mai mare. Băncile au acces la robinetul de bani al băncii centrale, fără costuri semnificative pentru ele.”

Băncile din România au avut în primul trimestru al anului o rentabilitate medie de 13,5%, faţă de media europeană de aproape 6%.

Rentabilitatea capitalului băncilor

Bulgaria: 16,4%

România: 13,5%

Cehia: 12%

Ungaria: 11,3%

Polonia: 9,8%

Spania: 7%

Franţa: 5,3%

Germania: 2,6%

Grecia: 1,3%

sursa: Autoritatea Bancară Europeană, zf.ro

Mai profitabile decât cele din România sunt doar băncile din Bulgaria, Estonia şi Malta. La polul opus sunt instituţiile creditoare din Grecia şi Germania, potrivit datelor Autoritorităţii Bancare Europene, citate de Ziarului Financiar.

Băncile din România au avut în primele trei luni profituri de peste 1 miliard de lei. Rezultatele vin după ani în care bancherii din România s-au plâns de pierderi cauzate de creditele cu probleme. Iar de câteva luni spun că schimbările legislative le fac viaţa grea.

Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci: „Zilele acestea, primul lucru la care se gândeşte un bancher, dimineaţa când se trezeşte, nu este acordarea unui credit, ci respectarea unor reglementări, elaborarea unor rapoarte şi, din păcate, cum să facă faţă unor legi care legiferează neplata.”

Statistica arată că românii se îndatorează tot mai mult. Sunt atraşi de dobânzile încă scăzute şi iau împrumuturi de consum şi pentru locuinţe.

Evoluţia creditelor în ianuarie-iunie 2016

Total credite pentru locuinţe: 24,4 miliarde de lei

- creştere de 5 miliarde de lei

Total credite de consum: 33,2 miliarde de lei

- creştere de 2 miliarde de lei

sursa: BNR

La jumătatea acestui an, totalul creditelor pentru locuinţe, acordate în moneda naţională a ajuns la 24,4 miliarde de lei. Suma este cu peste 5 miliarde de lei mai mare faţă de începutul anului. Iar la împrumuturile de consum, creşterea în aceeaşi perioadă este de 2 miliarde de lei. La câştigurile din creditele date se adaugă cele din comisioanele aplicate diferitelor tranzacţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri