Programul „Prima Casă” are concurenţă

Data publicării:
bloc asigurare locuinte

Creditele ipotecare în lei concurează cu împrumuturile din programul Prima Casă. Şapte bănci comerciale oferă credite în lei cu dobânzi care au ajuns sub 5 la sută. Pierd însă competiţia când vine vorba de avans. Pentru „Prima casă” este nevoie de 5 la sută din preţul locuinţei, în timp ce pentru un credit ipotecar avansul ajunge la 15%.

Din 2009 şi până anul trecut, 90% dintre tranzacţiile de locuinţe s-au făcut prin intermediul programului Prima Casă. Dobânzile erau cu mult mai bune decât la împrumuturile oferite de bănci pentru creditele imobiliare. În ultimul an însă, balanţa s-a echilibrat.

Nu depindem de creditele date prin Prima Casă, nu am avut Prima Casă în prima parte din 2014 şi totuşi numărul creditelor a crescut”, a spus Michal Szczurek, directorul unei bănci comerciale.  

Un credit imobiliar standard de 160.000 de lei, echivalentul a 35.000 de euro, pentru 30 de ani are o rată lunară de circa 766 de lei. Pentru acelaşi credit luat prin Prima casă, un român va plăti băncii cu doar 45 de lei mai puţin.

Singurul avantaj al creditelor Prima casă este avansul de 5%, se dau doar în lei creditele, acum avem în piață credite cu avans de 15%”, a spus Irina Chiţu, broker de credite.

Cine îşi cumpără o casă prin programul „Prima Casă” nu o poate vinde timp de cinci ani şi trebuie să aibă un depozit cu echivalentul a trei rate lunare.

Plafonul total alocat de stat în acest an pentru Programul Prima Casă este de 2,5 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri