RCA se scumpeşte în funcţie de client

Data publicării:
rca accident masina-3

Ceea ce ar fi bine dacă ne gândim că săptămâna trecută brokerii estimau o scumpire de 10 ori mai mare. Însă, până la urmă, ambele procente ar putea fi adevărate. Scumpirea medie ar putea fi de 3%, cum a fost şi de la începutul anului până acum. Dar unele poliţe ieftine s-ar putea scumpi cu până la 30% că să poată acoperi aşa cum trebuie riscurile. De scumpit, asigurarea auto obligatorie se va scumpi la anul. Asta e clar. Chiar dacă în prima jumătate a anului încasările din încheierea de poliţe RCA au fost mai mari decât despăgubirile acordate, există în continuare un deficit de lichiditate în sistemul de asigurări.

Autoritatea de Supraveghere Financiară prognozează că tariful mediu al poliţelor RCA ar putea creşte cu 3% la anul. Însă, relevanţa scumpirii medii este scăzută în condițiile în care tariful poliţei este calculat diferit de la o persoană la altă. Contează vârstă asiguratului, mașina pe care o conduce, antecedentele rutiere și chiar și oraşul în care locuieşte. „Tarifele RCA nu sunt ca tarifele gazelor. Prima RCA sunt mii de prime RCA. Ele rezultă într-o medie. Noi ne-am uitat la medie, dar trebuie să ne uităm şi individual”, spune Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a redactat pentru asigurările obligatorii reguli mai stricte, care se vor resimţi în tarif. Chiar dacă scumpirea medie a poliţelor RCA va fi de 3%, unii şoferi ar putrea plăti cu până la 30% mai mult de la anul, estimează unii brokeri.

La fel s-a întâmplat și în ultimele luni, când scumpirea unor polițe a sărit de 30%, însă scumpirea medie din sistem a fost de la începutul anului și până acum cea așteptată și la anul: doar 3%.

Nu în ultimul rând, nivelul poliţei RCA depinde și de politica adoptată de fiecare asigurător în parte care trebuie să decidă cum își elimină dezechilibrele. Poate să scumpească polițele sau poate să își diminueze cheltuielile. În primele nouă luni ale anului, numărul despăgubirilor plătite a scăzut cu 11%, valoarea lor a fost cu 1% mai mică, 1,39 de miliarde de lei, dar dauna medie a fost mai mare cu 12%, 6859 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri