Război dur între producători, ”băieții deștepți” și ANRE. Cine vinde la export energia ieftină

Data publicării:
hidroelectrica

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, companie ce a încercat în mai multe rânduri să exporte direct energia în țările învecinate, spune că acum de exportul de energie se ocupă foştii aşa numiţi "băieţi deştepţi". El acuză Autoritatea de Reglementare în Energie că tolerează acest lucru.

Pentru că legea e neclară, producătorii care vor să-şi vândă singuri energia nu o pot face. Şeful Hidroelectrica, Remus Borza, spune că a constatat asta pe propria piele, la puţin timp după deschiderea filialei Hidroelectrica din Budapesta. ”Venim în România şi ne apucăm de treabă. Hai să facem şi noi export în Ungaria. Ne rezervăm capacitate şi facem experimental un export de 10 Mwh. Vine cerberul şef de la ANRE şi ne amendează şi zice: Bă băieţi acuma vă dau amendă de 10.000 de lei dar dacă o mai comiteţi o dată, vă retrag licenţa de furnizare”, afirmă administratorul Hidroelectrica.

Urmare a situației Hidroelectrica a dat în judecată Autoritatea de Reglementare în Energie, iar în luna decembrie 2015 a avut chiar câștig de cauză în instanțele de judecată.

Preşedintele ANRE recunoaşte că legea e neclară dar susține că producătorii precum Hidroelectrica nu ar trebui să exporte. Argumentația lui este că aceste companii au fost ridicate cu investiții ale statului român, plătite din taxele cetățenilor. Ca urmare, aceste companii sunt obligate să liverze energia ieftină în România, nu să o exporte. ”Cei mai ieftini producători vor să facă export, având cea mai ieftină energie. Hidroelectrica este în această poziţie, chiar Nuclearelectrica. Care beneficiază de investiţiile făcute de statul român, de toţi cetăţenii României. Ar fi fost corect ca în această perioadă de liberalizare a preţurilor aceste două companii să dea energia ieftină în ţară”, spune el.

Opiniile sale cel mai probabil n-ar fi pe placul Comisiei Europene. Oficialii acesteia au susținut întotdeauna că producătorii trebuie să își vândă producția liber pe piețe, în afara oricăror argumente de factură morală de genul celor invocate de conducerea ANRE. Ori, iar piața consumului casnic nu este o piață liberă fiind, cel puțin deocamdată, reglementată de ANRE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri