Reducerea TVA-ului în turism nu a dus și la scăderea prețurilor

Data publicării:
Hotel pensiune cazare munte iarna-Mediafax Foto-Robert Ionescu

Reducerea TVA cu 15 puncte procentuale a intrat în vigoare pe 20 ianuarie, însă reducerea nu se reflectă şi în preţurile practicate de hoteluri şi pensiuni.

Pentru cazare plus masă, piscină, servicii de masaj, plimbări cu ATV-ul, cai - cei care au în pensiuni - toate acestea dacă intră în pachet sunt incluse la cota de 9%”, spune Ioan Mihaiu, directorul Administrației Finanțelor Publice Bihor.

Reporter Digi24: Am tot auzit că scade TVA-ul în turism. Vreau să știu dacă prețurile se modifică cu această ocazie.

Recepție hotel: Din păcate, nu știu să vă dau această informaţie.

Administratorii hotelurilor au explicaţii. Ei spun că nu sunt obligaţi să reducă preţurile, după scăderea TVA, şi că acum au posibilitatea să mai recupereze din pierderile pe care le-au înregistrat din cauza tariferlor pe care le consideră mici.

Nu este o obligație să se modifice și valorile tarifelor, ținând cont că multe locații au mers poate sub limita existenței”, declară Mihaela Berceanu, managerul unui hotel din Poiana Braşov.

În cazul care operatorul de turism își reține acel profit și îl reinvestește este în favoarea clientului”, spune Dumitru Fekete, directorul unui hotel din Băile Felix.

Nu există obligativitate, dar hotelul respectiv va proceda la o reducere, dacă vreți, la listele de meniu”, afirmă Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

Potrivit statisticilor, anul trecut, în hotelurile din România s-au cazat aproape 8 milioane de turişti, dintre care peste un milion şi jumătate sunt străini. Cei mai mulţi au venit din Germania, Italia și Franța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri