Reduceri pentru românii care au luat credite în franci de la Volksbank

Data publicării:
franci elvetieni crop

Potrivit anunţului făcut de Banca Transilvania, aproximativ 18.300 de clienţi cu credite în franci vor putea să-şi transfome împrumuturile în lei sau în euro, începând cu data de 4 mai.

Astfel, clienţii vor putea beneficia de o reducere de 22,5% a soldului împrumutului. La această reducere se va adăuga o alta, egală cu valoarea comisionului de risc, pe care clienţii l-au achitat până acum şi care a fost, în multe cazuri, contestat în instanţă.

Din primele calcule, reiese că reducerea de care ar putea beneficia clienţii Volksbank, preluaţi acum de Banca Transilvania, ar fi de 30%.

Banca Transilvania a anunţat şi prelungirea cu o lună a deciziei privind indexarea cursului franco elveţian până la data de 17 mai.

Oferta nu-i ajută pe restanțieri

18.300 de români speră să scape de povara ratelor în franci, din luna mai. Sunt clienţii Volksbank, preluaţi de Banca Transilvania, care pot primi o reducere de 22,5 la sută din datorie, la conversia în lei sau euro, plus eliminarea comisioanelor de risc.

Printre ei, şi Florin Bănuţă. Plăteşte acum o rată de 4.500 de lei pentru un credit de 161 de mii de franci luat în 2008.

Aşa cum au anunţat ei, asta ar însemna o reducere cam de 30 la sută a ratei lunare. Am ajunge undeva la 3.200-3.400 de lei”, spune Florin Bănuță.

În ofertă, însă, nu se precizează şi dobânda care se va aplica noilor credite. Totuşi, acestea nu ar trebui să depăşească nivelul actual, de 5-6 la sută. Acum, cea mai bună variantă este cea în lei, spun specialiştii.

De exemplu, la un credit de 127.500 de franci luat în 2008, rata lunară este acum 3.430 de lei. Prin aplicarea reducerii şi eliminarea comisionului de risc, rata scade cu 31 la sută.

Echivalentul acestei reduceri ar fi undeva la un curs de 2,9 lei pe franc. Există riscul ca odată ce transformă creditul în lei pe o dobândă variabilă, la un moment dat această dobândă să crească şi să piardă ceea ce au câştigat”, avertizează Dragoș Nechifor, broker de credite.

La transformarea în euro, rata aceluiaşi credit ar fi redusă cu circa 28 la sută.

Avocaţii remarcă însă că oferta nu-i ajută şi pe restanţieri, adică tocmai pe cei mai grav afectaţi de scumpirea francului.

O bună parte dintre creditele de la Volksbank au fost cesionate nu doar recuperatorilor, dar şi altor IFN-uri, iar pentru aceştia NU se va aplica această ofertă”, spune avocatul Adrian Cuculis.

Sunt foarte multe credite neperformante care încă există în portofoliul Volksbank sau care au fost vândute unor colectori de creanţe. Mulţi dintre ei sunt în executare silită, unii au fost evacuaţi, se pune întrebarea pe aceşti oameni cine îi tratează. Nu se poate ca ei să fie lăsaţi în afara acestei reglementări”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Reprezentanţii băncii spun că ofertele vor fi puse la punct cu fiecare client în parte şi că, odată cu returnarea banilor din comisioanele de risc, s-ar putea ajunge la reduceri şi mai mari. Din calculele brokerilor, în unele cazuri, asta ar însemna o diminuare cu 40 la sută a ratelor.

Rate mai mici, la conversia în lei

Credit iniţial: 127.500 CHF

Perioadă: 25 de ani

Dobândă: 4,35% pe an

Rată actuală: 3.430 lei

Rată nouă: 2.360 lei

Rate mai mici la conversia în euro

Credit iniţial: 127.500 CHF

Perioadă: 25 de ani

Dobândă: 5,6%

Rată actuală: 796 euro

Rată nouă: 575 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri