Reforme pentru o economie sănătoasă: În România, plata taxelor unei companii durează 160 de ore pe an

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-7

Birocraţia e doar o modalitate de a tăia avântul afacerilor, mai sunt şi pieţele care nu funcţionează liber fiindcă intervine statul şi incapacitatea autorităţilor de a crea cadrul legal în care pot înflori firmele competitive. Însă pentru a ridica fundamente sănătoase, economiile deficitare au nevoie să şteargă tot şi să o ia de la capăt.

Reformele structurale implică înainte de toate schimbarea modului în care funcționează un guvern. The economist dă exemplul Ucrainei - una dintre cele mai corupte țări ale lumii, dar care totuși face eforturi să se schimbe.

Pentru a opri șifonarea banului public, guvernul a cerut recent miniştrilor să iși declare interesele financiare. Se dorește detectarea celor care se află în conflict de interese, care din poziţii publice oferă contracte firmelor din care fac parte. Sunt regândite bazele pe care se fac cheltuieli şi investiţii publice astfel încât contractele să ajungă la firma care oferă servicii la cel mai bun raport calitate-preț.

Ucraina începe să închidă și portițele legislative care permiteau firmelor ce fac afaceri cu statul să fie total netransparente oi greu de controlat. În paralel, prețul gazelor e liberalizat iar statul renunţă să mai plătească subvenţii uriaşe pentru energia populaţiei. Reforme vaste sunt promise și în Italia. Premierul Matteo Renzi încearcă să reducă șomajul relaxând regulile din piața muncii.

Acum firmele sunt lăsate să angajeze până la 20% din personal pe contracte de muncă pe termen determinat. Practic antreprenorii pot caută mai uşor înlocuitori celor proaspăt angajaţi dacă aceştia nu sunt productivi. După un contract de 6 luni de pildă, pot angaja pe altcineva fără să se mai lovească de legislaţia greoaie a concedierilor.

E un strop de libertate într-o piață cunoscută pentru rigiditate şi nu numai antreprenorii au de câștigat de pe urma reformei, dar și cei care nu găsesc un loc de muncă fiindcă posturile în companii sunt blocate de salariați slab pregătiți. Schimbarea din rădăcini a economiei reconstruieşte fundamente mai solide, dar efectele de văd în ani. Italia are o datorie uriașă, 130% din PIB, iar în Ucraina, combaterea corupției nu este de ajuns. Ar prinde bine un program amplu de investiţii. Reformele structurale alimentează creşteri sănătoase pe termen lung, dar pentru efecte rapide adesea sunt necesare acțiuni urgente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri