Roboţi sau oameni? Cum arată angajatul perfect al viitorului

Data publicării:
robot oradea

„Să zicem că facem o rotație pe axă. O să încerce să țină punctul acesta fix, iar robotul se mișcă în jurul punctului”. Specialistul îi explică funcționarea robotului lui Ioan Fence, investitor local.

O fabrică de becuri-led din Oradea şi-a extins activitatea şi, în loc să angajeze opt muncitori, a cumpărat patru roboţi. Maşinăriile au costat 100.000 de euro, echivalentul salariilor pe care ar fi urmat să le încaseze timp de patru ani oamenii pe care îi înlocuiesc.

Avantajele sunt în principal de ordin tehnic și al calitații produselor realizate cu ajutorul lor, având în vedere precizia și viteza de lucru, mult superioară celor realizate cu personal uman”, spune Cosmin Fence, investitor local.

Roboţii sunt făcuţi din oțel inoxidabil și pot ridica greutaţi de până la șase kilograme. Şi, spre deosebire de muncitorii din fabrică, pot lucra tot timpul.

„Ca și regim de lucru roboții nu au nici sărbatori legale și nici pauze în afara celor tehnologice, iar familia aceasta de roboți poate funcționa fără probleme zece ani”, spune Ioan Fence.

Maşinăriile sunt dirijate de un singur angajat, cu ajutorul unei tablete.

Cel mai ușor este de programat folosind smart pad-ul, pentru ca ești chiar lângă robot și vezi exact unde trebuie dus și ce trebuie să facă”, spune Andrei Florea, trainer.

„Mi se pare extraordinar. Am început să ne familiarizam încet-încet cu ei”, arată Diana Prechianu, inginer.

Roboții pot fi montați pe tavan, pe perete sau în podea și pot suda, vopsi sau asambla obiecte. În ciuda numeroaselor abilităţi ale noilor lor colegi mecanici, vechii angajaţi ai fabricii spun că nu se tem că vor fi înlocuiţi cu maşinării similare.

Îl consider ca pe un coleg, pentru că o să ne ajute foarte mult în ceea ce facem și o să ne ușureze foarte mult munca”, spune un muncitor.

La început l-am perceput ca pe o jucărie, o nouă jucărie a firmei”, mărturisește un altul.

„Nu mi-e frică că o să îmi ia locul de muncă”, asigură un al treilea.

Am toate motivele să cred că roboții vor fi din ce în ce mai prezenți și am toate motivele să cred că oamenii, indiferent de competențele lor, vor fi din ce în ce mai îngrijorați în ceea ce privește stabilitatea și oferta locurilor de muncă”, spune, în schimb, Dacian Palladi, analist financiar.

Pentru cumpărarea celor patru roboţi, patronii fabricii din Oradea au accesat fonduri guvernamentale pentru sprijinirea IMM-urilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri