România are de achitat în acest an 5,2 miliarde de euro din împrumutul de 20 de miliarde de euro. FMI decide astăzi asupra unui nou acord

Data publicării:
logo FMI

Anul acesta, autorităţile române au de rambursat 5,2 miliarde de euro instituţiilor financiare internaţionale, pentru împrumutul din 2009. O bună parte din sumă s-a plătit deja. Mai avem de achitat încă un miliard şi jumătate de euro, până în luna decembrie.

Cei mai mulţi bani vor fi plătiţi de Banca Naţională. Ce-i drept, aceasta a şi primit mare parte din împrumutul de 20 de miliarde de euro la rezerva BNR.

Ministerul Finanţelor participă cu mai puţin de un miliard de euro la plăţile din acest an. Banca Naţională achită împrumutul FMI de la rezervă, deci nu afectează bugetul de stat, dar slăbeşte poziţia valutară a României.

Pentru Ministerul de Finanţe, vârful va fi atins în 2015. Atunci va avea de returnat aproape două miliarde de euro.

În total, statul român vor returna Fondului Monetar, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale 21 de miliarde de euro pentru împrumutul luat în 2009. Calendarul de plată se termină în 2016, pentru Banca Naţională, şi în 2023, pentru Ministerul de Finanţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri