„România funcționează cu taxele tale” - Câte taxe plătește fiecare dintre români

Data publicării:
harta-1

O familie din București plătește taxe de trei ori mai mari decât una din Suceava sau Botoșani. Dacă în medie, familia stabilită în București dă circa 700 de lei la stat în fiecare lună, în nord-estul Moldovei din veniturile gospodăriei ies 235 de lei pe lună. Aici e cea mai mare insulă de sărăcie a României - în județul Vaslui de pildă, PIB-ul pe cap de locuitor e de șase ori mai mic decât în Capitală.

Axa de subdezvoltare pe care se poziționează Moldova se vede puternic în taxele mici, venite la rândul lor din salarii mici. Datele Institutului Național de Statistică arată că în sudul regiunii, statul colectează cam 300 de lei de la fiecare gospodărie, în vreme ce familiile din vest plătesc cu o treime mai mult.

Taxarea oglindește totodată ruperea României în două - România de la sat și România de la oraș.

Discrepanțele dintre venituri fac ca o familie de la țară să plătească taxe de trei ori mai mici decât una stabilită la oraș.

Gospodăria din mediul urban dă statului în medie 524 de lei pe lună, din care impozitul pe salarii e de circa 200 de lei comparativ cu cei 70 de lei plătiți în medie de familia de la sat.

Totodată, datele INS arată că studiile superioare sunt calea sigură către plata unor taxe mari. Gospodăriile în care capul familiei are diplomă de facultate plătesc impozite și taxe de 14 ori mai mari decât sumele plătite de familiile conduse de persoane cu 4 clase. Este efectul exclusiv al veniturilor mai mari. Diferența dintre salariile celor două categorii face ca familia celor cu studii primare să plătească în medie 65 de lei pe lună, și 960 de lei în cazul celor cu studii superioare.

Sumele pe care le scoate statul din bugetul gospodăriei atârnă și de vârsta pe care o are capul familiei. Cel mai mult plătesc cei care au între 35 și 49 de ani. Ajunși la maturitatea profesională, aceștia tind să aibă salarii mai mari, astfel că familiile lor plătesc statului taxe și impozite de 577 de lei în fiecare lună. Cu doar 7 lei mai puțin plătesc gospodăriile unde capul familiei are între 25 și 34 de ani, în vreme ce familiile celor de peste 65 de ani plătesc de cinci ori mai puțin - aproximativ 100 de lei pe lună - sumă extrasă preponderent din valoarea pensiei.

Datele compilate de Adevărul arată că, în România, cele mai mari taxe le plătesc familiile salariaților cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani, absolvenți de studii superioare, care au un copil și locuiesc în Capitală.

Cel mai puțin plătesc românii până în 25 de ani sau peste 65, care locuiesc la sat, se ocupă cu agricultura, au maxim 4 clase și cel puțin patru copii.

În medie, povara fiscală pe gospodăriile românești e de 16,7% din venituri. În 2013, familia medie plătea statului 16,6% din ce câștiga iar în 2012 impozitele și taxele acopereau 16,3% din venituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri