România, popularizată în fața investitorilor elvețieni cu salariile mici

Data publicării:
elvetia steag GettyImages-463071184

România are a doua cea mai competitivă forţă de muncă din România, în condiţiile în care salariile sunt mult sub nivelul din vestul Europei, în timp ce calitatea este similară, a declarat, luni, şeful Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public - Privat, Manuel Costescu, la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Elveţia-România, potrivit news.ro

Insistența autorităților responsabile cu atragerea investițiilor străine pe așa-zise avantaje precum forța de muncă ieftină este surpinzătoaree în condițiile în care o economie dominată de salarii mici prezintă numeroase dezavantaje. România se laudă de ani buni cu forța de muncă ieftină deși acest lucru este sinonim cu o putere de cumpărare mică, cu o piață restrânsă, de dimensiuni mici, cu posibilități reduse de finanțare de către stat a unor capitole sociale importante precum sănătatea educația sau protecția socială. Practic nu salariile mici sunt de natură să atragă investitorii, ci nivelul acestora corelat cu alte elemente ale economiei, precum nivelul educației, starea infrastructurii de transport, energie etc, calitatea reglementărilor din țara respectivă.

Astfel salariile mici din România par a nu fi convins compania germană Mercedes să investească la noi. Zilele trectute firma germană a anunțat o investiție de 500 de milioane de euro într-o fabrică de motoare în Polonia, în pofida faptului că salariile din această țară (și deci aproximativ și costurile cu forța de muncă) sunt aproape duble. Spre deosebire de Polonia însă, România deține o infratructură proastă de transport ce crește costurile logistice ale unei companii, o calitate scăzută a reglementării (prevederi contradictorii, complicate, schimbătoare, neclare), costuri ridicate cu racordarea la rețelele de utilități etc.

Șeful Agenției de Investiții așteaptă investitorii elvețieni. ”Schimburile comerciale — exporturi și importuri — între România și Elveția se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro. Asta e un lucru bun, dar poate fi și mai bine. România este încă o necunoscută pentru cineva care vrea să investească. România are o economie în creștere unde sunt respectate toate reglementările Uniunii Europene. Dacă ați fost în România în urmă cu 10 ani, observați că lucrurile s-au schimbat foarte mult, și nu mă refer numai la schimbarea legilor. Elveția investește mai mult de 150% față de PIB. De aceea, am dori să vă vedem mai prezenți în România. Aveți munți care acoperă 60% din țară. Noi nu avem suficientă infrastructură de transport și sigur că dorim să accelerăm crearea acesteia. România are 70 de parcuri industriale. Nu ezitați să veniți în aceste parcuri. Mai mult, vedem producători de mașini și piese auto care au investit în România, care doresc să proiecteze piesele de mașini aici. Acesta este un progres extraordinar, având o forță de muncă bine pregătită”, a spus Costescu.

Investițiile Străine Directe (ISD) din România s-au prăbuțit după criza economică. Dacă anterior acesteia volumul ISD era de 9,3 miliarde euro (2008), în 2014 acestea s-au cifrat la doar 3 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri