Românii au învățat să strângă bani

Data publicării:
BANI PORTOFEL

A economisi bani înseamnă mult mai mult decât a vâna promoții prin magazine. De fapt, promoțiile sunt o păcăleală de marketing ce, de cele mai multe ori, prin volum, te fac să cheltuiești mai mult decât ai fi vrut.

Din contră, a economisi înseamnă, în principiu, să renunți la ceva astăzi pentru a putea dispune mâine de mai mult.

În altă ordine de idei, deși nu sunt puțini cei care își țin o balanță a veniturilor și a cheltuielilor lunare, nu sunt puțini nici cei care spun - câștig prea puțin ca să mai pot pune și bani deoparte. De fapt, orice sumă pusă deoparte, oricât de mică, îți arată în primul rând că ai reușit să te încadrezi cu cheltuielile în veniturile pe care le ai.

Dacă totuși nu reușești să te încadrezi, următoarea întrebare este: nu reușești să te încadrezi pentru că cheltuiești prea mult sau pentru că ai salariul prea mic? Desigur, cei mai mulți vor fi tentați să se plângă de salariu, dar, înainte de asta, și cheltuielile merită analizate și clasificate.

Dacă nici după ce ai eliminat cheltuielile ocazionale sau la care poți să renunți tot nu te încadrezi în venituri, atunci da, ai o problemă cu salariul.

Cum știi însă la ce poți să reduci costurile și la ce capitol nu poți? Să facem un exercițiu simplu:

Cafeaua de dimineață o poți consuma acasă, în drum spre serviciu sau chiar la serviciu. Dacă o faci acasă pierzi cinci minute. Dacă îți faci de acasă cafeaua și o iei cu tine în termos vei economisi lunar o sumă imensă.

Un pachet de cafea costă aproximativ 27 de lei. Dacă faci un calcul simplu, vei realiza că dacă îţi cumperi de luni până vineri o cafea de cinci lei, într-un an plăteşti 1.825 de lei. Dacă o pregăteşti acasă, într-un an te costă 324 de lei. Doar din cafea se adună 1.500 de lei economie.

Sigur, nu trebuie să te transformi într-un monstru sociopat. Cafeaua poate însemna și socializare, deci propune-ți să bei cafeaua într-un restaurant doar de două ori pe săptămână, în loc de cinci, și vei economisi aproape 1.000 de lei pe an.

Și asta este cea mai mică economie pe care o poți face. Încearcă, pe acest model, să-ți calculezi singur impactul unui sandwich de șase lei asupra bugetului tău lunar sau anual. Despre țigări, ce să mai vorbim! Acolo pierderea este netă. Oricât de ieftine ar fi țigările, dacă arzi un pachet pe zi, într-un an ai pierdut peste 5.000 de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri