Scăderea TVA la pâine nu a redus nici preţul produselor de panificaţie, nici evaziunea

Data publicării:
paine captura

Cel mai ieftin sortiment de panificaţie este franzela albă. Anul trecut, preţul acesteia era de 95 de bani, după reducerea TVA, preţul a scăzut la 79 de bani, iar acum, acelaşi produs costă 87 de bani.

Românii au simţit doar la început scăderea taxei pe valoarea adăugată. Toamna trecută, pâinea s-a ieftinit cu 17%, însă preţul nu a rămas mic prea multă vreme. Din cauza scumpirii gazelor şi energiei electrice, pâinea s-a scumpit cu până la 10 procente.

Încasările din TVA la pâine au scăzut, iar aşteptările pentru reducerea evaziunii au fost foarte optimiste. Cine face evaziune fiscală la pâine de exemplu o făcea şi pentru că TVA era foarte mare, dar nu plăteşte nici muncitorii, îi plăteşte la negru, nu plăteşte nici impozit pe profit”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Datele oficiale arată că încasările din TVA la bugetul statului au crescut uşor, dar s-au redus ca pondere în economie la 4,4%. Nici evaziunea nu a fost stârpită, aşa cum sperau guvernanţii.

Producţia fiscalizată în plus este în zona a 300.000 de tone, ceea ce înseamnă 22% din producţia ţării. A mai rămas o evaziune fiscală de 45%”, a spus Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

În continuare, sunt mii de firme care încearcă să evite plata taxelor către stat.

De exemplu, este un consum de gaze într-o lună pentru 400.000 de bucăţi de pâine şi el a înregistrat 150 - 200.000, diferenţa e pâine făcută la negru, pentru a băga banii în buzunar”, a spus Aurel Popescu, preşedintele Rompan .

În şapte luni de verificări a operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie au fost înregistrate aproape 1.400 de dosare penale, au fost aplicate peste 48.000 de sancţiuni contravenţionale şi au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri în valoare de aproape 7.300.000 de lei şi au fost suspendată sau oprită activitatea la 51 de unităţi de morărit şi panificaţie”, a spus Mihai Blăgoi, comisar IGPR în cadrul direcţiei de investigare a fraudelor .

Iniţial, reducerea TVA la pâine nu a fost agreată de reprezentanții FMI, pentru că era o măsură riscantă pentru buget. Au acceptat-o totuși, cu condiţia ca Executivul să compenseze pierderile la buget. Soluţia găsită de guvern: creşterea accizelor şi introducerea unor taxe noi.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri