Scutire de impozit pentru firmele noi de IT

Data publicării:
it companie

Scutirea pe impozitul pe venit se aplică acum doar firmelor care au ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator. Condiţia este ca acestea să obţină în anul precedent un venit din comercializarea programelor software de cel puţin 10.000 de dolari pentru fiecare angajat ce va beneficia de această facilitate. În această categorie intră de exemplu analiştii, inginerii de sistem sau programatorii de sisteme. O măsură care trebuie îmbunătăţită, consideră ministrul Comunicaţiilor.

Va urma un ordin comun în care noi suntem reprezentaţi alături de alte treu ministere în care vom încerca să definim cât mai exact cadrul de aplicare al acestei norme. Prin ordinul precedent, trebuia să dovedeşti că ai produs software timp de doi ani pentru a putea beneficia, nu e normal să nu fie aplicabilă pentru start-up-uri, cred că ar trebui să găsim definiţia exactă, pentru că start-up-urile sunt o forţă vitală în economie”, spune Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.

Cu atât mai mult cu cât industria de profil s-a dovedit a fi una performantă. Cifra de afaceri însumată a sectorului a fost de circa patru miliarde euro anul trecut, potrivit unui studiu realizat de iTech Transilvania.

Industria IT a avut o viteză de creştere ameţitoare în ultimii ani. A ajuns să contribuie astfel cu 6% la Produsul Intern Brut. În aceste condiţii salariul unui programator începător este de o mie de euro, de trei ori mai mare faţă de salariu mediu net din economie.

Cu o pondere care s-a dublat în PIB, în ultimii cinci ani, sectorul IT a dovedit eficienţa facilităţilor fiscale, cred specialiştii. De această reducere ar putea beneficia şi firmele mici româneşti.

Acolo este nevoia şi mai mare de bani pentru a-i băga în inovaţie, pe termen mediu şi lung acest gen de măsuri vor creşte numărul de companii”, spune Bogdan Rusu, reprezentant al Patronatului Industriei de Software şi Servicii.

Vedem salariile. Un indicator important, nivelul salariilor şi numărul de locuri de muncă în această zonă reflectă dinamica sectorului”, spune Laurenţiu Roşoiu, preşedintele unei firme de investiţii.

De anul trecut, beneficiază de această facilitate fiscală orice absolvent de studii superioare încadrat ca programator cu scutire de impozit de 16% pe venit. Potrivit unui studiu, în România sunt 14 mii de companii IT, dintre care jumătate în Bucureşti şi în Cluj-Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri