Sorin Roşca Stănescu, Cristian Borcea şi Sorin Ovidiu Vântu, pe lista românilor cu conturi în paradisuri fiscale

Data publicării:
sorin rosca stanescu

Potrivit HotNews.ro, care citează un document rezultat în urma anchetei Centrului Internaţional de Jurnalism de Investigaţie (ICIJ), românii menţionaţi ar avea conturi în Insulele Virgine Britanice.

În document mai sunt menţionaţi omul de afaceri libanezo-român Said Shehade Baaklini şi Dragoş Niţescu, un apropiat al lui Nicolae Bogdan Buzăianu.

Potrivit CRJI, „în România, personaje celebre din fotbal, energie şi afaceri deţin companii secrete de mai mulţi ani. Un element comun care leagă aceste firme secrete este faptul că au fost înfiinţate în Insulele Virgine Britanice de acelaşi agent de înregistrări de societăţi off-shore: Commonwealth Trust Limited (...), care acţionează ca paravan pentru evazionişti, operaţiuni de spălare de bani şi personaje dubioase din Rusia, Europa de Est şi Statele Unite”.

Mai multe detalii, pe site-ul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie.

100 de jurnalişti din 46 de ţări au participat la această investigaţie de presă, una dintre cele mai mari din istorie. Reporterii au întocmit o listă cu ţări ai căror cetăţeni sau companii încearcă să scape de plata impozitelor deschizând conturi în paradisuri fiscale, având ca sursă o scurgere majoră de informaţii provenind de la două societăţi ce oferă servicii de tip offshore, una cu sediul în Singapore, cealaltă din British Virgin Islands. Lista cuprinde 120.000 de companii offshore şi 130.000 de persoane fizice din 170 de ţări.

Pe listă apar nume de miliardari din estul Europei, brokeri de pe Wall Street şi traficanţi de arme. Conturile respective sunt deschise în Insulele Virgine Britanice, Insulele Cook, Singapore şi alte paradisuri fiscale.

Pe aceeaşi temă: Paradisuri fiscale. Numele a mii de deţinători ai unor averi uriaşe apar în presă

Falimentul bancar din Cipru „poate fi considerat o răzbunare. Lumea offshore se desfiinţează”- Mişu Negriţoiu

Preşedintele Azerbaidjanului, unul dintre numele importante de pe listă

În Franţa, Jean-Jacques Augier, prieten apropiat al preşedintelui Francois Hollande şi trezorier al campaniei electorale, este acţionar la societăţi offshore în Insulele Cayman, o informaţie care ar putea slăbi poziţia şefului statului francez. În Mongolia, fostul ministru de Finanţe a spus că s-ar putea retrage din politică în urma investigaţiei.

Proiectul jurnaliştilor ar putea duce la o lipsă de încredere în rândul bogaţilor planetei, care nu mai pot fi siguri că averile lor mai pot rămâne ascunse.

Pe listă este prezent şi Scott Young (asociat al oligarhului rus Boris Berezovski), acum în închisoare pentru că a încercat să îşi ascundă averea de fosta soţie. Apar şi numeroşi oficiali guvernamentali şi familii bogate din întreaga lume, din Canada până în India, SUA, Pakistan, Indonezia, Iran, China, Thailanda şi foste state comuniste: preşedintele Azerbaidjanului şi familia sa, soţia vicepremierului russoţia unui senator din Canada sau cel mai bogat colecţionar de artă din Spania.

Se estimează că peste 32.000 de miliarde de dolari se află în conturi în paradisuri fiscale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri