Studiu BCR despre legea dării în plată: Programul „Prima casă” va dispărea

Data publicării:
prima casa

Un client obişnuit va avea avea nevoie de opt ani în plus ca să economisească banii pentru avansul de 30% necesar unui credit ipotecar. De la o vârstă medie de 34 de ani, va ajunge proprietar abia la 42 de ani. Este doar unul dintre efectele legii Dării în plată, conform analizei realizate de BCR.

Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR: „Majorarea avansului de la 15% la 30% nu este o ipoteză improbabilă, ci dimpotrivă, ipoteza cea mai probabilă în cazul în care legea dării în plată nu este clarificată precis în ce privește aplicarea ei la cazurile sociale.”

Un scenariu care dă frisoane băncilor, care susţin că în asemenea condiţii vor avea de pierdut inclusiv deponenţii.

Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR: „O bancă lucrează de cele mai multe ori în proprorție covârșitoare cu lichiditățile clienților. Banca însăși se află în dificultate, pentru că ea nu mai poate plăti înapoi depozitele clienților.”

Dublarea avansului va scădea considerabil numărul celor care se vor mai califica pentru un împrumut ipotecar. Pe lângă BCR, şi Raiffeisen a decis să crească la până la 40% avansul pentru creditele ipotecare, în timp ce Banca Transilvania şi Bancpost analizează modificarea condiţiilor de acordare.

Ionuţ Mihăilă, un tânăr de 24 de ani, poate deja să îşi ia adio de la locuinţa mult-visată.

Nu știu, aș sta cu chirie toată viața probabil”, spune tânărul.

Ionuţ Mihăilă speră să ia un credit prin programul „Prima casă”, însă deocamdată nu se califică. Cu atât mai greu îi va fi pe viitor, mai ales că, spun specialiştii, sunt şanse mari ca programul guvernamental să nu mai fie în vigoare în România după legea dării în plată.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR: „Acesta este riscul major, Prima casă nu poate exista decât în măsura în care garanția este menținută.”

Fără programul care a susţinut piaţa imobiliară din 2009 încoace, numărul celor care vor putea să ia credite ipotecare se va reduce cu 60% în următorii 5 ani, de la 270.000 de clienţi la 110.000.

În schimb, de darea în plată ar putea beneficia câteva zeci de mii de persoane, din rândul celor peste 700 de mii de români cu restanţe mai mari de o lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri