Privilegii pentru angajați, în plină criză, la Transgaz și Transelectrica

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 1 -1

Compania de transport a gazelor naturale, Transgaz, a acordat angajaţilor, în perioada de criză dintre 2009 şi 2013, adaosuri şi beneficii în valoare de aproape 626 de milioane de lei, potrivit rapoartelor Corpului de Control al premierului. Din această sumă, 117 milioane de lei s-au dus doar pe concedii decontate în destinaţii precum China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Rusia sau Finlanda.

În raport sunt descrise şi sporurile şi indemnizaţiile. Printre acestea: de condiții grele de muncă, de condiţii vătămătoare şi de condiţii PENIBILE. Salariaţii au beneficiat şi de asigurări de sănătate, de contribuţii la pensia facultativă şi decontarea carburantului.

Inspectorii Corpului de Control au descoperit că Transgaz a cumpărat, în aceeaşi perioadă, sticle de vin de colecţie, din anii 1959 şi 1974. Nu o sticlă, două. Ci o cramă întreagă, din moment ce doar pentru vin compania de stat a plătit 70 de mii de lei. 

Şi dacă tot era criză, în cei cinci ani, şefii transportatorului de gaze naturale au aprobat şi sponsorizări de peste 12 milioane de lei către Asociaţia Club Sportiv Gaz Metan Mediaş, unde tot ei se aflau în conducere.

„Sponsorizările au fost aprobate de către persoane care ocupau funcții de conducere în cadrul SNTGN Transgaz în timp ce dețineau și calitatea de membri ai Consiliului director al Asociației Club Sportiv Gaz Metan Mediaș", se spune în raport.

E o problemă de etică în afaceri, care nu e specific din domeniul energiei”, atrage atenția consultantul Robert Muneci.

Transelectrica a cheltuit şi ea sume mari de bani pe sporuri şi indemnizaţii oferite angajaţilor. În total, a plătit 312 milioane de lei pentru sporuri de consemn la domiciliu, sporuri pentru anii de vechime neîntreruptă în companie, prime de vacanţă dar şi... decontarea facturilor de energie electrică ale angajaţilor.

În urma verificărilor de la cele două companii de stat, Corpul de Control a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Probleme la compania Transgaz

- beneficii pentru salariaţi: 626 de milioane de lei

- concedii de lux: 117 milioane de lei (China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Rusia sau Finlanda )

- cheltuielile pentru sticle de vin de colecţie din anii 1959 şi 1974

total: 70.000 de lei

(Sursa: Raportul Corpului de Control al premierului)

Probleme la compania Transelectrica

- Sporuri şi indemizaţii oferite angajaţilor: 312 milioane de lei

pentru:

- spor de consemn la domiciliu

- spor pentru anii de vechime neîntreruptă în companie

- prime de vacanţă

- decontarea facturilor de energie electrică 

(Sursa: Raportul Corpului de Control al premierului)

x

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri