Taxa pe stâlp scumpește cartela de metrou. Ar putea urma biletele RATB

Data publicării:
metrou calatori-1

Regia Autonomă de Transport Bucureşti şi-a numărat stâlpii din ogradă şI a constatat că este în posesia a nu mai puţin de 13.350. Din acest an, va plăti câte 472 de lei către stat pentru fiecare dintre ei.

„Suma ce reprezintă valoarea impozitului pe construcţii este de 6.350.000 de lei. Această sumă este cuprinsă in proiectul bugetului RATB”, a declarat pentru Digi24 Brânduşa Raeceanu, purtătorul de cuvânt al RATB.

Conducerea Regiei spune că va plăti impozitul cu bani luaţi din mai multe părţi. „Va fi acoperită din sumele încasate de regie şi din sumele alocate de municipalitate ca subvenţie”, a explicat Brândușa Raeceanu.

Chiar dacă iniţial cele peste 6 milioane de lei nu erau alocate pentru plata vreunui nou impozit, Primăria Capitalei, care finanţează regia de transport, spune că momentan nu se pune problema majorării biletelor.

Ce să mai creşti, mă, preţul? Că nu din crescut preţul se pot obţine... Din organizarea lor. Aşa e uşor. Să mărim biletele, să mărim preţul la...”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

RATB-ul nu va mai putea amâna însă mult scumpirea tichetelor de călătorie, mai ales că, din aprilie, ar urma să intre în vigoare şi noua supraacciză la carburanţi.

În schimb, Metrorex nu mai vrea să aştepte. Taxa pe stâlp va scoate din bugetul instituţiei 50 de milioane de lei. Pentru conducerea metroului, singura soluţie este scumpirea călătoriilor.

Prețul călătoriilor cu metroul s-ar putea scumpi cu o treime

Preţul biletelor de metrou s-ar putea majora în perioada următoare cu până la o treime pentru că Metrorex trebuie să plătească impozit pe tunelurile şi staţiile pe care le deţine în subteran.

Astfel, o cartelă cu două călătorii ar putea costa 5 lei în loc de 4, cea cu 10 călătorii va costa 20 de lei, în timp ce un abonament lunar cu 62 de călătorii va fi cu 15 lei mai scump decât în prezent.

Metrorex a scumpit ultima oară biletele cu 50 la sută, în 2012.

„Sper să nu se majoreze şi eventual să se găsească oarece resursă financiară astfel încât să se majoreze subvenţia, nu să se bage mâna în buzunarul cetăţeanului”, a declarat Ion Rădoi - preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou.

Taxa pe stâlp, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2014, reprezintă un impozit de 1,5% pe construcţiile speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri