Un milion de bugetari, trei variante de majorare a salariilor

Data publicării:
angajati biroul calculatoare generic GettyImages-471229336

Cea mai costisitoare variantă luată în calcul se bazează pe legea salarizării unice din 2010, care nu a fost aplicată. În acest caz, creşterile salariale ar costa bugetul circa 55 miliarde de lei. Salariul de bază mediu ar creşte de la 2.312 lei, cât este în prezent, la 4.286 de lei, potrivit unor documente oficiale obţinute de Digi24.

Guvernul pare că-şi concentreze atenţia pe o altă variantă, cu un impact bugetar mai redus, de 31 de miliarde de euro, care aduce ajustări şi compensări astfel încât să fie corectate situaţiile în care un debutant câştigă acum mai mult decât un salariat cu experienţă. În acest caz, salariul de bază mediu ar ajunge la 3.208 lei, cu 40% mai mare decât cel de acum.

„La nivelul unui an discutăm de o cheltuială suplimentară de încă 7,5 miliarde de euro... deci discutăm de foarte-foarte mulţi bani. Riscul cel mai mare vine însă din marele semn de întrebare care se pune atunci când încercăm să găsim o soluţie de finanţare a acestui sistem naţional”, avertizează Dumitru Costin, liderul BNS.

Specialiştii atrag atenţia că, în anumite sectoare, se poate ajunge ca salariile de la stat să fie mai mari decât cele din mediul privat.

Măsura creşterii salariilor nu este o măsură care se absoarbe într-un singur an. Nu poate să fie exclusă în ultimă instanţă nici o soluţie de mărire a unor taxe şi impozite”, este de părere Aurelian Dochia, analist financiar.

O a treia variantă discutată derivă din proiectul legii salarizării lăsat de fostul ministru al muncii, Rovana Plumb, și ar însemna cheltuieli suplimentare pentru buget de aproape 40 de miliarde de lei.

Toate cele trei variante presupun o creștere în trepte a salariilor, pe o perioadă de patru, cinci sau chiar șase ani.

Creșterile de salarii decise anul trecut au adus cheltuielile statului la 57 de miliarde de lei, cu 5 miliarde mai mult față de 2015.

Legea salarizării (varianta 1)

impact bugetar: 55 mld. lei

salariu mediu bază: 2.312 lei crește cu 85% la 4.286 lei

Legea salarizării (varianta 2)

impact bugetar: 31 mld. lei

salariu mediu bază: 2.312 lei crește cu 39% la 3.208 lei

Impact bugetar

Varianta 1: 55 mld. lei

Varianta 2: 31 mld. lei

Varianta 3: 40 mld. lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri