Arctic se extinde. A anunţat a doua fabrică şi sunt zvonuri privind o a treia

Data publicării:
arctic 2

Turcii care deţin Arctic vor să construiască o a treia fabrică în România, spun sursele Ziarului Financiar. Va fi o fabrică de cuptoare incorporabile iar locaţia în discuţie e comuna Ulmi, o aşezare de doar 4.000 de locuitori la ieşirea din Târgovişte şi la doar 30 de kilometri de Găeşti, unde Arctic are fabrica de frigidere şi congelatoare, prima şi momentan singura unitate din România.

Tot la Ulmi însă proprietarii de la Arcelik anunţau în februarie că vor ridica o a doua fabrică, una care să producă maşini de spălat haine şi vase. Dacă cele două fabrici din Ulmi prind într-adevăr contur, singurele electrocasnice pe care Arctic nu le-ar produce în România ar fi aragazele şi hotele.

Pentru a ajunge acolo însă, Arctic îi cere şi statului să contribuie cu bani. Turcii au condiţionat construcţia celei de-a doua fabrici de primirea unui ajutor de stat de 37 de milioane de euro, adică mai bine de o treime din valoarea totală a investiţiei. Grupul a cumpărat deja terenul pentru construcţie şi a obţinut şi certificatul de urbanism. Autorităţile locale spun că fabrica va fi deschisă anul viitor, iar dacă iniţial va avea 500 de angajaţi, în 2019 va ajunge la 2.500. Sunt planuri care le dau celor de la Arctic toate şansele să obţină ajutorul financiar de la stat fiindcă doar cu a doua fabrică aproape că şi-ar dubla şi afacerile dar şi forţa de muncă angajată în România.

N-ar fi prima dată când se extind cu bani de la stat. În urmă cu doar 3 ani Arctic a mărit cu 25% capacitatea de producţie a fabricii de la Găeşti, iar din investiţia de 24 de milioane de euro pe care a făcut-o atunci, 10 milioane au fost bani publici.

Aşa a ajuns grupul Arcelik să producă la Găeşti 2,6 milioane de frigidere şi congelatoare pe an atât sub marca Arctic cât şi sub Beko. 85% dintre ele pleacă la export - în peste 60 de ţări din Europa, Asia şi Africa, spune producătorul.

Anul trecut fabrică de la Găeşti a trimis în străinătate frigidere şi congelatoare în valoare de 270 de milioane de euro(super 270 mil. €), cu 13% mai mult decât în 2014.

Din piaţa românească de electrocasnice Arctic deţine o felie de peste 35 de procente. Însă ascensiunea mărcii se vede cel mai bine pe cifra de afaceri. Dacă în 2002, când turcii au cumpărat fabrica, încasările anuale erau de 94 de milioane de euro, anul trecut au fost de 400 de milioane de euro, de peste 4 ori mai mult. Fabrica Arctic a început să producă în anul 1970 iar astăzi acolo lucrează 3.000 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri