Cum a reuşit primarul unei comune din Iaşi să reducă şomajul la zero

Data publicării:
letcani

Un adevarat El Dorado. Aşa poate fi numită localitatea Leţcani, aflată la 16 km de Iaşi. Nu mai puţin de 230 de firme au sediul aici, astfel că aproape toţi cei peste 2.000 de localnici lucrează acum aproape de casa.

Suntem comuna fără şomeri..sau cu un grad sub zero al şomajului”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Leţcani.

După ce primarul a concesionat terenurile în schimbul angajării oamenilor, trei multinaţionale şi-au deschis sedii în acest an tot în comuna Lețcani. Pentru 2-300 de euro pe lună, locuitorii fac de la tapiţerii de maşină la piese de schimb pentru maşinile de spălat.

În Iași nu prea mai sunt locuri de muncă disponibile, s-au mai închis întreprinderi, s-au mai disponibilizat oameni, așa că este foarte util să se creeze locuri de muncă în împrejurimi. În general, cei care nu au alte opțiuni acceptă locurile de muncă de aici, din apropiere. Avantajul e că fiind aici, în apropiere, scutesc acel transport, deci asta e în beneficiul lor ”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Leţcani.

Situaţia din Leţcani este total diferită de restul judeţului, acolo unde mii de persoane nu îşi pot găsi un loc de muncă.

„La sfârșitul lunii septembrie 2014, în județul Iași se înregistra o rată a șomajului de 4,93%. Vorbim de aproximativ 14.900 de persoane înregistrate în evidențele noastre. Dintre acestea, trei din patru provin din mediul rural”, a spus Adriana Sârghie, purtator de cuvânt AJOFM Iași.

În comuna Leţcani se vor construi încă două parcuri industriale, astfel că autorităţile locale estimează că, până în anul 2018, vor exista încă 10.000 de noi locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri