Victor Ponta: Solicitarea FMI ca deficitul să fie 0,9% este inacceptabilă. Nu aş vrea să fim elevii-model ai Europei

Data publicării:
logo FMI

Premierul nu crede că acordul cu FMI se va rupe, în ciuda negocierilor tensionate pe tema deficitului bugetar. Şeful Guvernului a declarat că solicitarea FMI ca deficitul să fie de 0,9%, este inacceptabilă. În bani şi cuvinte simple, asta înseamnă ca statul voia să cheltuască peste încasări 10 miliarde de lei, în loc de doar 6 miliarde de lei. 

Cred că nu se va rupe niciun acord cu FMI, dar mai spun un lucru, dincolo de acordul cu FMI. Esenţială este relaţia noastră cu Comisia Europeană, acolo sunt marile probleme. Nu aş vrea totuşi să fim elevii model acceptând nişte condiţii care ne împiedică să ne dezvoltăm în ritm accelerat. Pentru mine ca prim-ministru şi guvernul meu este inacceptabil un deficit de 0,9”, a spus Victor Ponta.

Azi noapte a apărut din partea Fondului Monetar la discuţiile tehnice, pentru că discuţiile la nivel înalt vor avea loc la ora 3, acest element nou prin care dumnealor au propus ca deficitul luat în calcul, deficitul cash, pentru 2015 să fie 0.9%. Guvernul României nu va accepta. Eu nu am mandat pentru a discuta despre un deficit de sub 1,4%. Deficitul pe care noi îl discutăm este de 1,4%, iar la acest deficit avem doar două teme separate, dacă ni se va permite alocarea suplimentară pentru armată, un deficit suplimentar de 0,2-0,3% care să se ducă direct în bugetul Ministerului Apărării, şi, bineînţeles, pentru cofinanţarea fondurilor europene. Suplimentar faţă de anul acesta vom discuta un deficit de 0,4-0,5%”, a spus Dragos Vâlcov, ministru delegat pentru Buget.

FMI cere un deficit mai mic. Ministrul pentru buget: Orice discuţie sub 1,4% este exclusă, în acest caz s-ar îngenunchia definitiv economia românească

„Ca să putem să acoperim găurile care s-au creat, acesta este nivelul la care trebuie să ajungă deficitul, în niciun caz 1,4 cât era programat şi 2% cât cere guvernul pentru cheltuielile militare. Mi se pare puţin, deci mai trebuie urcat”, a spus Mircea Coşea, profesor de economie.

Preşedintele Traian Băsescu consideră că ar fi o mare dezamăgire dacă Romania iese din acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană într-o stare economică mai puţin stabilă decât la intrare. Traian Băsescu a precizat seara trecută că reprezentanţii celor trei instituţii financiare internaţionale au ştiut ce se întâmplă în România şi o întrerupere a acordului îi face şi pe ei responsabili.

Ar fi o mare dezamăgire şi o palmă pentru Fond şi Comisie dacă România iese din acordul cu Fondul într-o stare mai puţin stabilă decât la intrarea în acord. Fondul şi Comisia au privit de la distanţă aventurile fiscale produse în România în ultimele opt luni în vederea alegerilor. Vor avea o responsabilitate mare şi Fondul, şi Comisia şi BM, dacă România nu finalizează acest acord. Au ştiut foarte bine ce se întâmplă în România”, a spus Traian Băsescu. 

Negocierile dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional par mai dificile ca niciodată. Discuţiile de astăzi s-au încheiat fără concluzii şi vor fi reluate mâine. Experţii Fondului cer Guvernului să taie din cheltuielile trecute în bugetul de anul viitor. Premierul se opune, cu toate că are deja de acoperit o gaură de 15 miliarde de lei.

Negocierile dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional par mai dificile ca niciodată. Discuţiile de astăzi s-au încheiat fără concluzii şi vor fi reluate mâine. Experţii Fondului cer Guvernului să taie din cheltuielile trecute în bugetul de anul viitor. Premierul se opune, cu toate că are deja de acoperit o gaură de 15 miliarde de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri