Alegeri SUA. Primul sondaj după învestirea oficială a candidaților

Data publicării:
clinton trump masti GettyImages-540060072

 

©Foto: GULLIVER/GETTYIMAGES

Candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, are un avans de șase puncte procentuale în fața rivalului republican Donald Trump, conform unui sondaj de opinie Reuters/Ipsos care a fost făcut public vineri, la o zi după ce fosta șefă a diplomației a acceptat oficial nominalizarea formațiunii sale pentru scrutinul de la 8 noiembrie.

Aproape 41% dintre posibilii votanți o favorizează pe Clinton, 35% îl susțin pe Trump, în timp ce 25% au ales 'Altcineva', conform noului sondaj de opinie realizat online pe un eșantion de 1.043 de potențial votanți în perioada 25-29 iulie, interval care s-a suprapus cu desfășurarea Convenției Naționale Democrate din Philadelphia, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Sondajul are o marjă de eroare de 4 puncte procentuale.

Ancheta a introdus o ușoară schimbare de terminologie față de precedentele sondaje: opțiunea "Niciunul/Altcineva" oferită respondenților a fost înlocuită doar cu "Altcineva". O analiză internă a descoperit că folosirea cuvântului "Niciunul" a deturnat, uneori, sprijinul de la unul sau altul dintre cei doi candidați.

De altfel, într-un sondaj Reuters/Ipsos separat, în care respondenții au primit opțiunea să aleagă între Hillary Clinton, Donald Trump, candidatul libertarian Gary Johnson și candidatul Partidului Verde, Jill Stein, Clinton și Trump sunt la egalitate, cu 37% din intențiile de vot.

Acest sondaj a fost realizat pe un eșantion de 1.426 de persoane în intervalul 25-29 iulie și are o marjă de eroare de 3 puncte procentuale.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos dat publicității marți, 26 iulie, după prima zi a Convenției democrate, candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, o devansa pe adversara sa democrată, Hillary Clinton, cu două puncte. Era pentru prima dată de la începutul lunii mai când omul de afaceri american se afla în frunte în anchetele realizate de Reuters/Ipsos. Și un sondaj CNN indica, înainte de a începe Convenția democraților, că Donald Trump face un salt uriaș și reușește pentru prima dată să o devanseze pe Hillary Clinton cu trei puncte procentuale. Candidatul republican era cotat cu 48 la sută din intențiile de vot, în timp ce Hillary Clinton cu 45 la sută.

Donald Trump a obținut săptămâna trecută învestitura republicanilor în cursa pentru Casa Albă, iar analiștii spun că e firesc ca după un astfel de moment respectivul candidat nominalizat să urce în sondaje.

În ultima campanie prezidențială, cea din 2012, candidatul republican Mitt Romney a progresat cu cinci puncte după Convenția republicană, până a făcut scor egal în sondaje cu președintele Barack Obama. După Convențiademocrată, Barack Obama a avansat cu câteva procente și a condus cursa până la final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri