Dinastia Clinton | Secrete şi scandaluri

Data publicării:
Hillary Clinton Bill Chelsea wikipedia

Hillary şi Bill Clinton - Billary, cum li se spunea odată - sunt, probabil, cel mai influent cuplu pe care l-a avut America de la Franklin şi Eleanor Roosevelt. El a fost guvernator şi preşedinte. Ea, avocată, primă doamnă, senator, secretar de Stat. Acum, candidează pentru a doua oară la preşedinţie. La fel ca la prima încercare, în 2008, candidatura lui Hillary Clinton nu reuşeşte să genereze entuziasmul pe care-l produce, spre exemplu, rivalul Bernie Sanders. Motivul? După aproape patru decenii în care a existat în politica americană, familia Clinton nu mai inspiră încredere. Au fost prea multe scandaluri în aceşti 40 de ani, prea multe secrete. Niciunul nu a avut un impact mai mare decât relaţia lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky, o stagiară de la Casa Albă pe vremea când el era preşedinte. Odată ieşite la iveală crâmpeie din acest secret, ele au fascinat, scandalizat şi dezbinat o ţară întreagă.

Vreau să spun un lucru poporului american. Vreau să mă ascultaţi şi o să repet ceea ce spun: nu am avut relaţii sexuale cu acea femeie, domnişoara Lewinsky. Nu am spus nimănui să mintă pentru mine, nici măcar o dată, niciodată! Aceste acuzaţii sunt false! Şi trebuie să mă întorc la muncă, în numele poporului american”, spunea Bill Clinton, fost preşedinte american, în 26 ianuarie 1998.

Într-adevăr, am avut o relaţie inadecvată cu domnişoara Lewinsky. Mai mult, a fost un lucru rău. A însemnat o eroare uriaşă de judecată din partea mea şi un eşec personal, de care numai eu sunt complet răspunzător. Acum, acest subiect ne priveşte doar pe mine, pe cei doi oameni pe care-i iubesc cel mai mult - soţia şi fiica mea - şi pe Dumnezeul nostru. Trebuie să repar ce am stricat şi sunt pregătit să fac orice e nevoie în acest sens”, recunoștea el câteva luni mai târziu.

Iniţial, Hillary Clinton a beneficiat de simpatia populaţiei. Oamenii vedeau în ea o femeie înşelată, rănită. Dar, în cele din urmă, prima doamnă a fost şi ea criticată şi acuzată că a minţit când i-a luat partea soţului ei şi a spus că preşedintele nu a avut nicio legătură cu Monica Lewinsky. Pe urmă, când acesta şi-a recunoscut faptele, Hillary Clinton a fost acuzată iar că ascunde ceva. Asta pentru că oamenii pur şi simplu nu înţelegeau de ce nu divorţează. În memoriile lui, Bill Clinton a dezvăluit că, o vreme după acest scandal, multă vreme a dormit pe canapea, în Casa Albă.

Scandalul Monica Lewinsky este cel mai cunoscut, dar nici pe departe unic în familia Clinton. De-a lungul deceniilor, au existat numeroase femei care au susţinut că au avut o relaţie cu Bill. Unele au spus că au fost duse chiar în casa familiei Clinton, iar altele l-au acuzat chiar că au fost abuzate de politician, dar aceste afirmaţii nu au fost dovedite.

Reporter: Sunteţi pregătit, în această seară, să spuneţi că nu aţi avut nicio aventură extraconjugală?

Bill Clinton: Nu sunt pregătit să spun, în această seară, că vreun cuplu căsătorit ar trebui să discute despre aşa ceva cu altcineva decât cu ei înşişi. Am recunoscut că am greşit, că am provocat suferinţă în căsnicia mea.

De altfel, infidelităţile lui Bill Clinton au fost tocmai motivul pentru care nu a candidat mai devreme la preşedinţie, conform scriitorilor care i-au documentat pe cei doi. De fiecare dată, însă, Hillary l-a apărat.

Stau aici pentru că îl iubesc, îl respect pe el şi experienţele prin care a trecut şi prin care am trecut împreună!”, spunea Hillary Clinton.

Ani de zile, însă, povestea Lewinsky a fost definitorie pentru numele Clinton.

Dar povestea acestei familii politice pline de secrete şi controverse este mult mai complicată. Primul şi cel mai lung scandal în care au fost implicaţi este cunoscut acum, generic, drept „afacerea Whitewater”. Este vorba despre nişte investiţii făcute de soţii Clinton în 1978 în Whitewater Development Corporation, o companie care se ocupa cu specularea de proprietăţi. Ancheta privind aceste investiţii a dus, în cele din urmă, la scandalul Lewinsky.

Am spus adevărul, voi continua să spun adevărul. Asta e tot ce pot face! Sunt prea mulţi oameni în Washington, DC, care îşi petrec tot timpul încercând să se distrugă reciproc, în loc să-şi dedice timpul ajutării poporului american”, spunea Bill Clinton în 27 aprilie 1997.

Vince Foster, un avocat şi apropiat al familiei Clinton cu legături cu afacerea Whitewater, s-a sinucis în timpul anchetei, ceea ce a dus la apariţia unor noi teorii ale conspiraţiei referitoare la soţii Clinton. La rândul ei, şi Hillary Clinton a văzut în toată situaţia o conspiraţie din partea dreptei americane. O evaluare pe care nu o mai face azi.

Există o mare conspiraţie de dreapta care a fost îndreptată împotriva soţului meu din ziua în care şi-a anunţat candidatura la preşedinţie”, spunea ea.

Finalul celui de-al doilea mandat prezidenţial, distrus de ani de scandaluri, care au culminat cu Monica Lewinsky, l-a găsit pe Bill Clinton consumat politic. Aşa a intrat parteneriatul politic dintre Bill şi Hillary în cea de-a doua fază: cea în care Hillary trecea îÎn faţă.

Fosta primă doamnă a devenit, în 2001, senatoare a statului New York. În 2008, a candidat la alegerile primare ale Partidului Democrat, dar a pierdut în faţa tânărului senator de Illinois, care nu avea bagajul ei de controverse în spate. Odată ales preşedinte, Barack Obama a numit-o pe Hillary Clinton în funcţia de secretar de Stat.

Finalul mandatului a fost unul negru. Fantoma lui o urmăreşte şi acum. În 11 septembrie 2012, ambasadorul Statelor Unite în Libia şi alţi trei cetăţeni americani au fost ucişi într-un atac asupra consulatului din oraşul Benghazi. Hillary Clinton a fost acuzată că nu a evaluat corespunzător situaţia de securitate din Libia şi că a vulnerabilizat misiunea diplomatică americană din această ţară. Mai mult, este acuzată că a minţit cu bună ştiinţă poporul american, în primele zile după această tragedie.

După plecarea din Departamentul de Stat, a apărut un nou scandal, când s-a aflat că Hillary Clinton a ignorat protocolul şi a folosit un server şi un telefon personale pentru comunicaţiile de serviciu. Un lucru interzis oricărui oficial american.

Dacă privesc acum retrospectiv, ar fi fost mai bine dacă, pur şi simplu, aş fi folosit un al doilea cont de e-mail şi un al doilea telefon. La momentul respectiv, însă, nu mi se părea o problemă”, spunea ea în 10 martie 2015.

Încă o dată, secretele şi controversele ameninţă o posibilă preşedinţie a unui Clinton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri