Hillary Clinton şi Donald Trump şi-au consolidat poziţia de favoriţi după Super Tuesday, maratonul electoral care a scos la urne alegătorii din 12 state şi un teritoriu american. Donald Trump s-a impus în cel puţin şapte state, dar a fost învins de adversarii săi în trei, printre care Texas, considerat stat-cheie. Şi Hillary Clinton a fost învinsă de Bernie Sanders în patru state, câştigând însă în alte şapte state şi teritoriul Samoa. În câteva state, rezultatele nu sunt cunoscute încă. O cincime dintre delegaţii republicani şi un sfert dintre cei democraţi au fost în joc la aceste primare.

Embed:

 

  

Proiecţiile făcute de televiziunile americane îl dau câştigător pe Donald Trump în Georgia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Virginia, Arkansas şi Vermont. Echipa lui se aşteaptă ca acesta să câştige cel puţin 245 de delegaţi din totalul de 595 puşi în joc în tabăra republicană. Trump a pierdut însă în Texas şi Oklahoma în faţa lui Ted Cruz şi a fost învins de Marco Rubio în Minnesota. Cu aceste rezultate, analiştii cred că Donald Trump va câştiga aproape inevitabil învestitura. Mulţi dintre greii partidului au ameninţat că nu-l vor susţine, preferând să o voteze pe Clinton, dar rămâne de văzut dacă ameninţările se vor concretiza.

Donald Trump, candidat la învestitura republicană:Eu unesc oamenii. Ştiu că unora li se pare greu de crezut, dar credeţi-mă, eu unesc oamenii. După ce terminăm cu toate astea, mă voi lupta cu o singură persoană: Hillary Clinton, presupunând că ea va candida”.

În tabăra democrată, Hillary Clinton a învins în Arkansas, Alabama, Tennessee, Massachusetts, Georgia, Virginia, Texas şi Samoa, iar contracandidatul ei, Bernie Sanders, a câştigat în Vermont, Oklahoma, Colorado şi Minnesota. La rândul ei, Hillary Clinton şi-a concentrat aseară atacurile asupra republicanilor.

Hillary Clinton, candidată la învestitura democrată: „În această seară a fost clar că miza acestor alegeri n-a fost niciodată mai ridicată, iar retorica din tabăra adversă n-a fost niciodată mai josnică”.

Hillary Clinton a fost votată masiv de americanii de culoare, hispanici şi de femei. Ea a câştigat până acum în 11 dintre cele 16 state unde s-a votat.

Pentru a-şi asigura nominalizarea partidului republican, oricare dintre candidaţi are nevoie de susţinerea a minimum 1.237 de delegaţi, iar în urma acestui maraton electoral pot fi câştigate 595, adică aproape jumătate. Pentru democraţi pragul minim este de 2.383, dintre care 1.004 au fost în joc la acest scrutin. Distribuirea acestora între candidaţi va fi cunoscută în zilele următoare.

PORTRET. Donald Trump, un candidat controversat 

PORTRET. Hillary Clinton, fosta Primă Doamnă care vrea să scrie istorie la Casa Albă

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!