Brexit | A patra cea mai mare bancă a lumii se pregăteşte de plecare

Data publicării:
Banca HSBC - Guliver GettyImages

Mai grav e că şi companiile din alte sectoare se pregătesc de plecare, mai ales cele din IT care funcţionează pe bază de est-europeni.

Inima financiară a Europei e pregătită de transplant. Între 50.000 şi 70.000 de locuri de muncă din City urmează să fie transferate altundeva în următorul an, arată cele mai sumbre estimări. Cei mai optimişti vorbesc de o pierdere de 4.000 de posturi. Dacă HSBC declară oficial că pentru început va muta o mie de locuri de muncă la Paris, pe surse, şi JP Morgan, BNP Paribas şi Morgan Stanley se pregătesc de plecare. Coloşii financiari se bucurau la Londra de sistemul de paşapoarte financiare care le permitea să opereze în toată Europa dacă aveau licenţă într-una din ţări. Însă Brexitul scoate Marea Britanie nu doar din UE, ci şi din sistemul de paşapoarte.

Jan Randolph, analist IHS Global Insight: „Regimul de reglementare va depinde de zona euro iar City-ul londonez nu va mai avea nicio voce. Am putea pierde anumite drepturi legate de sistemul de paşapoarte prin care se vând produse în euro pe cea mai mare piaţă de pe continent”.

În City-ul financiar lucrează mai bine de 400.000 de oameni iar împreună aduc Marii Britanii mai bine de o zecime din PIB. Acum băncile se reorientează spre Dublin, Paris şi Frankfurt. Consilierii lui Boris Johnson spun că bancherii englezi au aptitudini şi o experienţă greu de găsit altundeva însă marile bănci se mutau deja în afara city-ului din cauza costurilor. Acum transferul poate deveni exod.

Aceeaşi hemoragie de specialişti are şanse să se întâmple şi în IT. Din start-upurile europene cu o valoare de peste un miliard de dolari, 40% sunt înregistrate în Marea Britanie. Fiindcă nu se ştie ce statut vor avea angajaţii din Estul Europei de pildă sau ce fel de acces vor avea la piaţa europeană ori la finanţare, companiile din IT se gândesc şi ele să se mute pe continent. Toată economia britanică însă e pusă pe stand-by până când Londra negociază noua relaţie cu Bruxellesul.

Jan Randolph, analist IHS Global Insight: „Cred că blocajul din investiţii, început în urmă cu două trimestre când firmele aşteptau rezultatul votului, rămâne în continuare în picioare. Sunt afectate inclusiv investiţiile în imobiliarele de lux”.

Sectoare uriaşe ale economiei britanice şi mii de locuri de muncă sunt în pericol, însă pot exista şi câştigători. Ungaria vrea să fie unul dintre ei. Ministrul economiei de la Budapesta pregăteşte, potrivit Reuters, o strategie pentru a atrage în Ungaria firmele care vor să plece din Marea Britanie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri