Care vor fi consecinţele Brexitului

Data publicării:
david cameron steag marea britanie europa GettyImages-457779512

*Practic, Marea Britanie nu se va mai putea baza pe Europol și pe al său Centru european pentru combaterea terorismului. În plus, în absența mandatului european de arestare, autoritățile britanice se vor confrunta cu proceduri de extrădare mai lungi și mai complicate.

*Marea Britanie pierde o serie de instrumente importante pentru combaterea criminalității, precum Eurojust - agenția însărcinată cu eficientizarea cooperării judiciare, CEPOL – agenția care se ocupă cu pregătirea ofițerilor de poliție și OLAF - Oficiul European Antifraudă.

*Ieșirea din UE va afecta creșterea economică a Marii Britanii. Nu se știe cât de mari vor fi daunele, totul depinzând de factori precum schimburile comerciale, productivitate și investiții străine directe. Reducerea investițiilor străine directe ar putea cauza o scădere a PIB-ului cu 2.25%, scria The Guardian. Există și estimări mai pesimiste, care indică o scăderea a PIB-ului cuprinsă între 6,3% și 9,5%.

*În ceea ce privește imigrația, cei mai mulți dintre străinii sosiți în Marea Britanie sunt din afara Uniunii Europene. În caz de Brexit, cetățenilor din statele membre UE le va fi din ce în ce mai greu să călătorească, să se mute și să lucreze în Regat.

*Părerea dominantă în rândul analiștilor și diplomaților este că influența Marii Britanii va scădea în cazul ieșirii din Uniunea Europeană. „Ideea că Regatul Unit ar putea fi influent în lume din afara UE este de tot râsul. Puterea sa și eficiența vin din faptul că este un lider puternic în Europa”, este de părere Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO. „Din punctul de vedere al Chinei, nu cred că Marea Britanie, Franța sau oricare altă țară europeană poate juca un rol global. Dar Uniunea Europeană e altceva”, opinează Feng Zhongping, adjunctul președintelui Institutului pentru Relații Internaționale Contemporane din China.

*Bursele europene se vor resimţi de pe urma acestei decizii, iar deprecierea abruptă a lirei sterline, la cote neatinse în ultimele trei decenii, arată cât de sensibile sunt pieţele la asemenea şocuri.

*Charles Grant, directorul Centrului pentru Reformă Europeană, institut de cercetare cu sediul la Londra, vorbește despre un efect triplu.

-Va da apă la moară mișcărilor naționaliste și anti-UE.

-Fără contraponderea Marii Britanii, Germania va deveni prea puternică

-O Uniune Europeană fără influența Marii Britanii în sfera economiei va fi mai franțuzească în ceea ce privește concepția asupra politicii economice și mai protecționistă, lipsită de elan atunci când vine vorba să fie încheiate acorduri de liber schimb sau de extinderea pieței unice și la servicii.

*Specialiştii Băncii Naţionale a României cred că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate afecta dezvoltarea ţării noastre.

Totuşi, faţă de alte state, din această parte a Europei, noi suntem mai bine puşi la adăpost de şocuri, în caz de Brexit. Economiştii văd însă un efect imediat asupra monedei naţionale. Leul va pierde din putere în faţa euro. Dar, Brexitul ar putea deschide pentru România poarta către investiţii noi, într-un moment în care avem nevoie de banii străinilor. Detalii AICI

Citeşte şi Șapte consecințe practice ale unui Brexit pentru britanici

                 Ieșirea Marii Britanii din UE ieftinește petrolul dar duce aurul la valoarea maximă a ultimilor doi ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri