Scoția vrea să blocheze BREXIT-ul. Parlamentul scoţian s-ar putea împotrivi modificării legislației

Data publicării:
parlament scotia GettyImages-459239318

Gordon Brewer, realizator BBC: Vă gândiţi să cereţi Parlamentului scoţian să nu susţină o astfel de legislaţie?

Nicola Sturgeon: Desigur!

- Aţi spus că da?

- Da. Sigur că da. Dacă Parlamentul scoţian analizează situaţia pe baza a ceea ce este în interesul Scoţiei, atunci da, există şi opţiunea de a nu vota ceva ce este împotriva intereselor noastre.

- Chiar dacă ar putea însemna blocarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană?

- Acestea sunt probleme cu care mă confrunt... Nu vreau să fiu înţeleasă greşit, îmi pasă de restul Regatului Unit, de Anglia, de aceea sunt şi atât de nemulţumită de decizia luată. Dar misiunea mea, misiunea Parlamentului scoţian este să judecăm aceste lucruri în funcţie de interesul naţional.

- Dar vă puteţi imagina cât de furioşi vor fi britanicii dacă îi împiedicaţi să iasă?

- Da, pot. Ar fi probabil la fel de furioşi cum sunt mulţi scoţieni acum când se văd nevoiţi să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei lor.

Spre deosebire de englezi, majoritatea scoţienilor au votat joi, la referendum, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Edinburgh au avertizat, la scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, că teritoriul şi-ar putea cere din nou independenţa de Londra şi că vor face totul pentru a „proteja locul Scoţiei în UE”.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a subliniat sâmbătă că Scoţia face parte din Marea Britanie, i se aplică prevederile constituţionale, iar Bruxelles-ul nu va face alte speculaţii.

Un sondaj dat publicităţii duminică arată că 59% dintre persoanele intervievate vor ca Scoţia să se despartă de Marea Britanie. În 2014, la un referendum organizat în acest sens, 45% dintre alegători au votat pentru independenţă. Mulţi au votat împotrivă de teamă că, în cazul obţinerii independenţei, Scoţia ar fi rămas în afara UE. În consecinţă, ţara a rămas în Regatul Unit.

Cum va fi posibil?

Şansele ca Scoţia să blocheze Brexitul sunt 50-50%, sunt de părere analiştii de politică externă. Scoţienii ar putea scoate din mânecă un raport la Camerei Lorzilor, făcut public în mai anul acesta, care descrie procesul de retragere din UE.

„Concluzia publicată de Camera Lorzilor a fost că pentru că procesul de retragere presupune o modificare a legii scoţiene, astfel încât ea să nu mai fie în linie cu cea europeană, Parlamentul scoţian ar trebui să-şi dea consimţământul în acest sens. Lucrurile par simple. Scoţia nu vrea să iasă din UE, cel mai probabil dacă se va pune problema pe agenda Parlamentului, el va vota ca atare: să nu se amendeze legislaţia internă, lucru care, de fapt, va bloca procesul”, a explicat la Digi24 analistul de politică externă Oana Popescu.

Pe de o parte, e o chestiune de interpretare, deci se pot găsi diverse artificii legale pentru a spune că se pot aduce modificări doar parţiale în legislaţia UE. Şi atunci se poate şi argumenta că nu e vorba de o retragere cu totul a normelor europene, drept pentru care nu e cazul unui vot în Parlament. Ajungem la un joc politic în măsura în care Scoţia va presa foarte puternic să se ţină un vot în Parlament pe această condiţionalitate şi în măsura în care Guvernul central va accepta sau poate caută acum căi de a face procesul reversibil, atunci sigur că e un scenariu plauzibil. Deci suntem, ca în orice caz de interpretare a legislației, undeva cu şanse 50%-50%”, a subliniat Oana Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri