Traian Băsescu: Nu va fi niciun Brexit. David Cameron a jucat o carte care-i va ieşi

Data publicării:
traian basescu fb crop-3

Invitat să comenteze posibilitatea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, Traian Băsescu a răspuns: „David Cameron a jucat o carte care-i va ieşi. Nu va fi niciun Brexit. Marea Britanie nu o să ias niciodată din UE, pierderile ar fi enorme”.

Fostul preşedinte al României a relatat că prim-ministrul britanic încerca la reuniunile Consiliului European să obţină concesii pentru ţara sa din partea celorlalte state europene. „Cameron spunea "Ori îmi daţi nişte facilităţi, - şi aici se referea la facilităţi sociale şi la contribuţiile europene, ori dacă nu, convoc referendumul pe care l-am promis britanicilor". El şi-a atins obiectivele. A fost un joc cam dur”, a spus Băsescu.

El a amintit că şi un eventual vot favorabil Brexitului dat la referendum trebuie aprobat de către Parlamentul britanic. „Vă dau scris că nu o să fie niciun Brexit”, a conchis Traian Băsescu.

Susţinătorii rămânerii în Uniunea Europeană a Marii Britanii au câştigat teren, potrivit primului sondaj de opinie efectuat după uciderea deputatei Jo Cox, dezbaterile fiind reluate cu cinci zile înainte de referendumul din 23 iunie, relatează Bloomberg.

Astfel, 45% dintre britanici au spus că vor ca ţara lor să rămână în UE, iar 42% s-au exprimat împotrivă, potrivit sondajului telefonic efectuat vineri şi sâmbătă, în rândul a 1.001 de adulţi, de către firma Survation.

Sondajul marchează o inversare a poziţiilor comparativ cu cercetarea precedentă a Survation, care fusese publicat chiar înainte ca pro-europeana Cox, membră a Partidului Laburist, să fie împuşcată şi înjunghiată, joi, la o întâlnire cu alegătorii în districtul său electoral din nordul Angliei.

Uciderea acesteia a dus la suspendarea campaniei, care a devenit tot mai tensionată odată cu apropierea datei referendumului.

În săptămâna anterioară uciderii deputatei, sondajele arătau o creştere a srpijinului pentru Brexit. Un sondaj al YouGov, comandat de Sunday Times, al treilea de dinaintea atacului, a arătat 44% din voturi pentru rămânere şi 43% pentru ieşire.

Dezbaterile publice au fost reluate sâmbătă seară. Premierul David Cameron a scris în Sunday Telegraph că ”nu va fi cale de întoarcere”, de la ieşirea din UE şi că acest fapt va declanşa probabil o recesiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri