Bogdan Aurescu, la Digi24: Intervenția Rusiei în Siria va duce la creșterea numărului de refugiați

Data publicării:
aurescu la digi

„Aceasta este evaluarea noastră de acum. Practic, există nu doar un efect asupra îndepărtării în timp a momentului în care începem negocierile pentru un proces politic, nu doar un efect asupra creșterii radicalizării în Siria, dar există și un efect umanitar important. Pentru că, odată ce ostilitățile se întețesc, este clar că mai mulți cetățeni sirieni vor dori să plece”, a spus Bogdan Aurescu.

„Dacă nu reușim să sprijinim și aceste țări care sunt în vecinătatea Siriei (Turcia și Iordania, n.r.), sigur că ne putem trezi cu o intensificare a acestui val de refugiați”, a adăugat șeful diplomației de la București.

Bogdan Aurescu a amintit, în acest context, că efectele intervenției Rusiei în Siria au fost discutate, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.

„Aceste concluzii ale Consiliului Afaceri Externe pun accentul pe necesitatea de combatere unitară, coordonată a Statului Islamic și condamnă tocmai aceste încercări ale Rusiei de a lovi și în opoziția moderată. Până la urmă, un proces politic în Siria, care este absolut necesar, trebuie să se desfășoare cu participarea unor actori la masă. Or, dacă opoziția moderată dispare de la masă tocmai prin aceste lovituri ale Federației Ruse, atunci într-adevăr avem o problemă în ceea ce privește declanșarea acestui proces politic, care trebuie să ducă la o tranziție spre o perioadă post-regim actual”, a explicat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri