Bogdan Aurescu: Criza refugiaților face dificilă orice discuție despre aderarea la Schengen

Data publicării:
aurescu

„Eu cred că România a dovedit, prin activitatea pe care o desfășoară instituțiile de profil și care se ocupă de gestiunea frontierelor externe ale României, că se comportă deja în mod responsabil ca un veritabil stat Schengen de facto. Le întreținem și ne gestionăm foarte bine frontierele noastre externe. Cred că o aderare a României, inclusiv în acest context, nu ar face decât să întărească securitatea spațiului Schengen. Și cred că acest lucru este știut bine de către responsabilii din Uniunea Europeană. E adevărat, contextul în sine, sub emoția aceasta a discutării migrației, face destul de dificilă o discuție despre aderarea oricărui stat la spațiul Schengen”, a spus Bogdan Aurescu.

Discuția prevăzută pentru toamnă pentru o eventuală aderare parțială a României la Schengen, deocamdată cu aeroporturile, ar putea fi amânată, a admis, pe de altă parte, ministrul de externe. „Vom vedea. Este posibil ca să nu fie timp practic, efectiv, având în vedere concentrarea întregii atenții și a eforturilor pe această problemă (a refugiaților - n.r.), să discutăm despre altceva. Este posibil. Însă, în egală măsură, o aderare doar cu aeroporturile, de exemplu, cu siguranță, aderarea doar cu aeroporturile nu va produce o vulnerabilitate pentru situația actuală a acestui val de refugiați, care nu folosesc aeroporturile pentru a intra în spațiul european”, a arătat șeful diplomației.

Bogdan Aurescu a admis că sunt într-adevăr voci care susțin ideea de a desființa spațiul Schengen, odată cu apariția crizei refugiaților. „Dar în niciun caz nu sunt voci din zona oficială a Uniunii Europene. Nu am auzit pe niciunul dintre miniștrii de externe din UE evocând o asemenea variantă ca formulă de soluționare a acestei probleme. Dimpotrivă. Toate vocile, îl ascultam de pildă pe ministrul de externe german la această reuniune (de la Luxemburg) și am repetat-o și eu în intervenția mea – nu se pune problema închiderii, sigilării granițelor europene. Nici în ceea ce privește granițele externe, dar nici în ceea ce privește granițele interne ale Uniunii, pentru că asta ar însemna, într-adevăr, finalul acestui proiect extrem de ambițios care este spațiul Schengen. Prin urmare, soluția care va fi găsită va avea în vedere tocmai necesitatea de a salva această libertate extraordinară a cetățenilor europeni de a circula liber în acest spațiu”, a arătat Bogdan Aurescu.

„Sigur că acest dosar complicat, care este migrația, afectează, într-adevăr, aceste reguli, modul în care ele sunt aplicate în practică, dar nu cred că într-un final spațiul Schengen va dispărea”, a mai spus ministrul de externe.

Premierul Victor Ponta a sugerat, luni, că primirea refugiaților ar putea fi un argument în plus pentru aderarea României la Schengen.  „România trebuie să fie o țară europeană și să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa. Solidaritate înseamnă drepturi și obligații – avem aceleași obligații cu celelalte țări, trebuie să avem și aceleași drepturi și iată că acuma poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengenul și dacă suntem solidari la obligații, suntem solidari și la drepturi și tocmai țările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaților sunt țările care ne-au tot amânat cu Schengenul”, a subliniat Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri