Mărturii din insula Lesbos. Refugiat: "Au spus că suntem animale şi că trebuie să ne ţinem gura închisă"

Data publicării:
refugiati imigranti inregistrare acte - GettyImages - 31 august 2015

Portul Pireu din Grecia. Aici începe călătoria către nordul Europei pentru imigranţii care traversează Marea Egee. Peste 1700 de oameni au ajuns noaptea trecută aici, la bordul unui feribot închiriat de guvernul de la Atena. Unii dintre ei spun poveşti de groază legate de experienţa din centrele de primire din insula Lesbos.

„Când ne-au înregistrat, au venit şi au lovit-o pe o femeie cu un baston cu electroşocuri. Au spus că noi suntem animale şi că trebuie să ne ţinem gura închisă. Apoi au încercat să bată un bărbat”.

Astfel de călătorii au devenit frecvente în ultimele săptămâni. De la începutul anului, aproape 235.000 de oameni au ajuns în Grecia. Este doar un prim popas în lunga călătorie către nordul Europei. Următoarea oprire este în Macedonia.

Trenuri puse la dispoziţie de autorităţile de la Skopje îi duc pe oameni către Serbia. Lângă staţie a fost amplasată o tabără unde refugiaţii pot primi primul ajutor.

Aleksandar Jonuzonski, coordonator Crucea Roşie: „Suntem mult mai bine organizaţi, avem depozite cu ajutoare de la Crucea Roşie, de la ONU şi de la alte organizaţii umanitare”.

Guvernul sârb spune că de la începutul anului se confrunta cu un val uriaş de imigranţi.

Aleksandar Vucic, premierul Serbiei: „Numărul este de 115.000 de la începutul anului. În acest moment, pe teritoriul Serbiei, în patru puncte diferite, sunt în jur 7.800 de oameni”.

Destinaţia finală pentru mulţi refugiaţi este Germania, unde oficialii se aşteaptă la 800.000 de cereri de azil anul acesta, de patru ori mai mult decât anul trecut. Doar ieri în Bavaria au ajuns 3500 de imigranţi, un număr record.

„A fost foarte greu pentru noi. Ne-a luat mai mult de o lună. În Ungaria, mama mea s-a îmbolnăvit foarte rău şi a stat în spital, dar suntem fericiţi pentru că suntem aici”.

De Germania se leagă toate speranţele lor.

„Un viitor strălucit, câteva vise. Sunt recunoscător Uniunii Europene şi autorităţilor germane”.

Un număr fără precedent de migranţi a fost înregistrat şi în Belgia, dar şi în Suedia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri