Polonia dorește revizuirea acordului UE privind cotele de repartizare a refugiaților

Data publicării:
refugiati migranti slovenia - GettyImages - 22 oct 15-2

Foto: Gulliver/GettyImages

Sute de mii de refugiați au ajuns în Europa în ultimele luni, între care și o persoană care a folosit un pașaport găsit la locul atacurilor de la Paris. Se crede că bărbatul ar fi călătorit împreună cu un altul, care s-a aruncat în aer în apropiere de Stade de France. 

Fostul guvern polonez de centru-dreapta a sprijinit acordul în luna septembrie, însă noul guvern, format la începutul acestei luni de Partidul Lege și Justiție (PiS), conservator, dorește se pare modificarea poziției Poloniei față de acest sistem. 

După Paris, situația s-a schimbat”, a declarat noul premier polonez Beata Szydlo. „Vom propune să ne așezăm la masă și să ne gândim dacă soluțiile care au fost propuse sunt bune. Din punctul nostru de vedere, nu suntem pregătiți să acceptăm aceste cote de refugiați”, a mai spus ea .

Polonia s-a distanțat de poziția Ungariei, Cehiei și Slovaciei, care nu au sprijinit acordul privind repartizarea celor 120.000 de refugiați între cele 28 de state membre ale UE. În cadrul planului, Polonia urma să primească 4.500 de refugiați, adăugându-se celor 2.000 deja acceptați. 

Orice revizuire a acordului ar adânci probabil diviziunile în cadrul UE privind modul de gestionare a celor peste 800.000 de migranți care au intrat în UE în acest an, majoritatea fugind de război și sărăcie din Orientul Mijlociu și Africa, notează sursa citată. 

Citiți și: Prima țară care nu mai susține cotele obligatorii pentru refugiați

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri