Refugiaţi: Întorşi din drum în Turcia, drum întins prin Croaţia

Data publicării:
GettyImages-488457530

Şeful executivului din Turcia, Ahmet Davutoglu, le-a cerut din nou imigranţilor să plece din Edirne, deoarece nu vor ajunge pe jos în ţara vecină, aşa cum doresc, dar le-a promis că va face un apel în numele lor către ţările europene.

Autorităţile turce au întors din drum peste o mie de refugiaţi care se îndreptau spre graniţa cu Grecia. Poliţia a intervenit şi i-a evacuat în decurs de câteva minute. Zeci de autocare i-au transportat pe refugiaţi spre Edirne, Istanbul şi Izmir, adică şi mai departe de destinaţia dorită.

Premierul turc s-a întâlnit la Ankara cu reprezentanţii imigranţilor care de mai multe zile stau sub cerul liber, în apropiere de oraşul Edirne, ca să treacă în Grecia. Şeful executivului a spus că înţelege problemele prin care trec refugiaţii şi că se va implica personal în rezolvarea situaţiei.

După această vizită, voi scrie personal şefilor de guvern din Europa. O să le spun despre problemele voastre şi voi face un apel internaţional în sprijinul imigranţilor sirieni. Nu vrem ca sirienii să moară în Marea Egee sau pe drumuri”, a spus Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

În Turcia sunt peste două milioane de sirieni şi irakieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume.

„Sunt din Alep, dar nu mai am nimic în Siria. Mi-am pierdut copiii. Casa mea a ars. Vreau să mulţumesc Turciei pentru tot, că ne-a primit, dar vreau să merg în Europa şi să încep o viaţă nouă”, a spus un refugiat din Turcia.

Guvernul turc spune că, până acum, a cheltuit aproape opt miliarde de dolari pentru găzduirea refugiaţilor.

În lipsa locurilor de muncă în Turcia, numărul imigranţilor care vor să plece în Vest în speranţa unei vieţi mai bune a crescut.

Croaţia, ţară de tranzit

O altă ţară de tranzit pentru refugiaţi este Croaţia, unde autorităţile au recunoscut că sunt depăşite de situaţie. Miercuri anticipau că prin ţară vor trece, în decurs de două săptămâni, 20.000 de imigranţi. Doar că la acest număr s-a ajuns în numai cinci zile. Refugiaţii şi-au mutat traseul prin Croaţia după ce, la începutul săptămânii, Ungaria şi-a închis graniţa cu Serbia.

Imigranţii care ajung în Croaţia sunt preluaţi de la graniţa cu Serbia şi transportaţi rapid la Zagreb. De acolo, după formalităţi minime, îşi văd mai departe de drum. Cei mai mulţi ajung la Harmica, o localitate cu mai puţin de 300 de locuitori, de lângă graniţa cu Slovenia.

Punctul de trecere a frontierei a fost închis. Podul care face legătura între cele două ţări s-a transformat într-o sală de aşteptare în aer liber. Aici, autorităţile slovene trimit autocare pentru a prelua ordonat imigranţii.

Oamenii din Harmica s-au trezit că mii de refugiaţi au dat buzna, dar nu s-au speriat, ba chiar le-au pus la dispoziţie şi curent pentru a-şi încărca telefoanele.

Ca să evite aglomeraţia, refugiaţii au fost împărţiţi în două grupuri. Pe de o parte cei care călătoresc singuri, de cealată parte, familiile care vor avea prioritate la îmbarcare.

Încurajaţi de discursul solidar al liderilor din vestul Europei, imigranţii avansează fără să ştie exact ce îi aşteaptă la capătul acestei lungi călătorii.

Pentru cei mai mulţi, periplul prin Croaţia a început la Tovarnik, punctul de intrare dinspre Serbia. Abdul nu este deloc străin de Europa. Bărbatul a lucrat şapte ani în România şi s-a întors în Siria în 2000. Acum, este unul dintre zecile de mii de refugiaţi care caută o viaţă mai bună în vestul europei.

Aliniaţi pe marginea drumului, imigranţii aşteaptă răbdători să fie preluaţi de autocare.

Refugiaţii şi-au mutat traseul prin Croaţia după ce, la începutul săptămânii, Ungaria şi-a închis graniţa cu Serbia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri