Refugiaţii, o problemă pe termen lung. Oficial UE: Trebuie să acceptăm că această situaţie va persista

Data publicării:
Imigranti refugiati in gara general GettyImages septembrie 2015

Lipsa de mobilizare a Uniunii Europene în faţa valului de imigranţi care străbate continentul scoate în evidenţă lacunele legislative şi, mai ales, absenţa dialogului dintre cele 28 de state membre.

„În primul rând, reglementările Uniunii Europene în domeniul migraţiei au eşuat. În al doilea rând, politicienii europeni au recurs la o serie de declaraţii iresponsabile. Ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, de aseară, este o consecinţă directă a acestor două lucruri”, a spus Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei.

Iar realitatea la care trebuie să se adapteze europenii este că miile de refugiaţi care au ajuns pe continent vor rămâne aici.

Ne confruntăm cu o situaţie dramatică. Şi spun dramatică şi nu o situaţie de urgenţă deoarece este o situaţie care va persista. Cu cât acceptăm mai repede această situaţie şi psihologic, şi politic, cu atât vom putea să reacţionăm în mod eficient”, a spus Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă.

Trebuie să deschidem ochii, să vedem cât de dramatică este situaţia. Sper ca lumea să realizeze că nu mai putem continua aşa. Este nevoie de un răspuns european. Statele nu mai pot fi lăsate singure. Ungaria, dar nici altele nu pot soluţiona singure această chestiune”, a declarat Sebastian Kurz, ministrul de Externe al Austriei.

Liderii europeni îşi dau seama că grupurile care ajung pe continent sunt formate atât din refugiaţi, oameni care au fugit de acasă pentru că nu aveau altă soluţie, şi imigranţi economici, a căror unică motivaţie este un trai mai bun. Marea Britanie, prin vocea ministrului de Finanţe, a reamintit că pe teritoriul său vor găsi înţelegere, ajutor şi refugiu doar cei care au într-adevăr nevoie.

„Trebuie să le oferim azil celor care într-adevăr fug de persecuţii. Şi trebuie să zdrobim grupările criminale care profită de suferinţa oamenilor şi le pun vieţilor în pericol”, a spus George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii.

Sarcina găsirii unei abordări comune pentru criza refugiaţilor este acum în grija miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene care se vor reuni pe 14 septembrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri