Summit UE-Turcia, la Bruxelles. Discuţiile se concentrează pe soluţionarea crizei imigranţilor

Data publicării:
Conditii refugiati insula Lesbos Gulliver GettyImages octombrie 2015 1 -1

ACTUALIZARE 17.40. Turcia va ajuta Uniunea Europeană să gestioneze fluxul de migranți, care a pus sub semnul întrebării viitorul zonei Schengen, în schimbul unui ajutor financiar și a reluării discuțiilor privind aderarea țării la UE, potrivit unui proiect de concluzii ale summitului UE-Turcia, citat de Agerpres.


 Turcia este considerată cheia limitării migraţiei către Uniunea Europeană. Discuţiile de astăzi ar urma să se încheie cu un acord prin care Ankara ar beneficia nu doar de un important sprijin financiar - trei miliarde de euro pentru crearea de condiţii mai bune de trai pentru refugiaţii de pe teritoriul său - ci şi de accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE.

În ciuda optimismului afişat de majoritatea liderilor europeni vizavi de cooperarea cu Turcia, preşedintele consiliului a atras atenţia că statele membre trebuie să se concentreze şi pe securizarea frontierelor externe.

Donald Tusk , preşedintele Consiliului European: „Haideţi să nu fim naivi. Turcia nu este singura soluţie pentru criza refugiaţilor. Întâi de toate avem responsabilitatea şi datoria să ne protejăm graniţele externe. Fără acest control asupra frontierelor, spaţiul Schengen va deveni istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri