Gabriel Oprea: La reuniunea JAI, voi vota împotriva cotelor obligatorii de refugiați

Data publicării:
gabriel oprea facebook mai2

România susține că nu poate primi mai mult de 1.800 de imigranţi, în timp ce, potrivit propunerilor Comisiei Europene, i-ar reveni o cotă obligatorie de 6.351 de refugiați.

Criza refugiaţilor şi cotele obligatorii stabilite de Comisia Europeană vor fi dezbătute luni în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde România va fi reprezentată de ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

„Merg mâine la acest JAI. Am mandat foarte clar din partea președintelui Iohannis, a premierului și a Guvernului, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar și cu demnitate: România își respectă angajamentele inițiale de a primi 1.785 de imigranți - atât e capacitatea, în acest moment, a statului român – și, bineînțeles, de a vota împotriva cotelor obligatorii”, a declarat duminică ministrul de interne Gabriel Oprea.

„România a demonstrat și va demonstra în continuare că este un stat care își exprimă solidaritatea în cadrul UE, într-un context complicat de securitate. România e o țară sigură, cu oameni profesioniști, care își face datoria, iar UE se poate baza pe România”, a punctat ministrul de interne.

Comisia Europeană a propus, miercuri, o repartizare, potrivit unor cote obligatorii pe țări, a circa 160.000 de refugiați. României i-ar reveni găzduirea a 6.351 de refugiați, însă autoritățile române nu sunt de acord cu principiul unor cote obligatorii. Președintele și premierul au declarat că România are capacitatea de a găzdui doar 1.785 de imigranți. O poziție asemănătoare - de respingere a cotelor obligatorii - au și alte țări din sud-estul Europei.

Luni va avea loc întâlnirea miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, care vor discuta problema imigraţiei și vor încerca să ajungă la un numitor comun. Preşedintele Consiliului European a anunţat că va convoca o întâlnire extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din UE, dacă discuţiile dintre miniştrii de interne nu vor duce la niciun rezultat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri